Europarlementariërs overhandigen zwartboek aan Bulgarije vanwege corruptie

Turks.nl Redactie

Europarlementariërs Kati Piri (Nederland, PvdA) en Kathleen van Brempt (België, sp.a) overhandigen zwartboek aan Bulgaarse regering. Dat schrijft Kati Piri in de blog op haar website.

”Bulgarije moet corruptie nu eindelijk serieus gaan aanpakken. Zelfs na tien jaar EU-lidmaatschap, zijn er honderden klachten van EU-burgers over het betalen van smeergeld aan de grens en steekpenningen aan corrupte politieambtenaren.” Dat stellen Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt in een zwartboek dat ze vandaag aan de Bulgaarse regering overhandigen, die per 1 januari het EU-voorzitterschap voor zes maanden bekleedt.

Het zwartboek bevat ruim 200 klachten van reizigers die afgelopen zomer het slachtoffer waren van serieuze misstanden in Bulgarije. De meest gehoorde klachten zijn:

  • extreem lange wachttijden aan de Turks-Bulgaarse grens
  • noodzaak betalen van smeergeld aan grens- en douaneambtenaren
  • verplicht betaalde desinfectie van alle auto’s
  • corrupte politie die onterechte boetes uitdelen
  • verkoop van wegen-vignetten boven officiële prijs

Kati Piri: “Afgelopen zomer vertelde Yasin Torunoglu, PvdA-wethouder in Eindhoven, mij zijn persoonlijke ervaring bij de Turks-Bulgaarse grens. Na een oproep op social media, stroomden de reacties binnen met soortgelijke negatieve ervaringen. Ik ben er echt van geschrokken hoe groot het probleem is. Bulgarije is tien jaar geleden toegetreden en heeft miljoenen aan EU-subsidies ontvangen om een einde te maken aan de corruptie, maar kennelijk zonder het gewenste resultaat.”

Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt benadrukken dat de Bulgaarse regering de klachten serieus moet nemen en ze bieden aan om hun netwerk in te zetten om in de zomer van 2018 te monitoren of de situatie is verbeterd.

“Na jaren van klachten over corruptie aan de grens, blijkt uit ons onderzoek dat tot op heden geen douaneambtenaar in Bulgarije daadwerkelijk is veroordeeld voor deze illegale praktijk. EU-burgers met een Turkse achtergrond hebben daardoor ook het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Als dit Nederlanders zou raken die op weg zijn naar de camping in Frankrijk, zou het veel meer aandacht krijgen en waren de problemen al lang opgelost“, aldus Piri.

Daarnaast is Bulgarije het enige EU-land waar men verplicht de auto moet desinfecteren tegen betaling. Dit zorgt voor nog langere wachttijden en er is geen transparantie over de noodzaak van de desinfectie. Bovendien hoeven reizigers die vanuit Turkije naar Griekenland gaan, hun auto’s niet te desinfecteren.

Piri: “Het verplicht desinfecteren van auto’s kan noodzakelijk zijn als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid, zoals bij een uitbraak van mond- en klauwzeer. Maar er is geen bewijs dat dit het geval is in Turkije. Daarmee lijkt de maatregel vooral een manier om de Bulgaarse staatskas te spekken.”

De schriftelijke vragen die Kati Piri en Kathleen van Brempt deze zomer aan de Europese Commissie hebben gesteld zijn nog niet beantwoord. Het zwartboek wordt oa. ook naar de Commissie gestuurd. De komende zes maanden zullen Van Brempt en Piri de dialoog blijven zoeken met Sofia met het streven dat dezelfde praktijken zich in de zomer van 2018 niet weer voordoen.

Eerder verschenen op katipiri.nl.