GroenLinks zet PKK’er op kieslijst

Turks.nl Redactie

‘Biji Berxwedana Rojava’. Dat waren de woorden van GroenLinks kandidaat Serpil Ateş tijdens een pro-PKK demonstratie. Wanneer we haar naam opzoeken op de website van PKK-persbureau ANF News, zien we haar naam terugkomen in tientallen nieuwsberichten.

Vandaag deelde Ateş een Turks-Koerdische campagnevideo op twitter. Ateş omschrijft zich als dochter van vluchtelingen uit ‘Koerdistan‘. De regio die ze daarbij beschrijft ligt echter in de republiek Turkije.

In het filmpje wordt het Koerdische liedje ‘Girêsîra’ afgespeeld. Ondertussen zien we foto’s van Ateş bij bruiloften, in de Haagse gemeenteraad, selfies, maar ook een foto bij een bijeenkomst van de terreurbeweging PKK. Ateş lijkt zich specifiek te richten op de achterban van PKK met een foto in het filmpje waarin ze oproept tot vrijlating van de gevangen politicus Selahattin Demirtaş. Demirtaş zit vast in Turkije wegens vermeende banden met de PKK.

De PKK, verantwoordelijk voor de dood van tienduizenden onschuldige mensen, is internationaal erkend als terreurorganisatie. Tijdens de demonstratie, waar Ates spreekt, zijn veel PKK vlaggen zichtbaar.

Beelden van de politica bij een PKK demonstratie, waar ze duidelijk roept ‘Biji Berxwedana Rojava’ (leve Rojava’s strijd), waarbij ze verwijst naar de PKK-strijd in Noord-Syrië.

Op haar Twitteraccount deelt de politica trots interviews met het nieuwsorgaan van PKK.