Gül reageert op geruchten kandidatuur president

Turks.nl Redactie

Abdullah Gül reageert eindelijk op de geruchten dat hij een tegenkandidaat wordt van Erdogan tijdens de volgende verkiezingen.

Oud president Gül was het centrum van de aandacht in de afgelopen dagen. Saadet Partisi, de oude partij van Gül voordat hij samen met Erdogan de AK Partij oprichtte, stak niet onder stoelen of banken dat hij Gül weer wil als president. Zelfs met zijn gesprekken met IYI parti werd zijn naam herhaaldelijk genoemd.

De AK Partij was snel kritisch: premier Binali Yildirim vond het zwijgen door Gül ongepast. “Het zou hem sieren om te zeggen dat hij zijn partij steunt,” waren zijn woorden.

Gisteren werd bekend dat Gül vandaag met een verklaring zou komen. In een persverklaring vertelde hij journalisten dat hij, sinds zijn pensioen, geen politieke ambities meer heeft. Toch ziet hij het als een taak om zijn ervaringen te delen met anderen, voor de toekomst van het land. Dat was de reden van de gesprekken met politieke leiders.

Kandidaat op voorwaarde

Gül heeft aangegeven dat hij zich geen kandidaat stelt: dat had wel gekund op een voorwaarde, namelijk met een brede draagvlak. “Dat is nu niet het geval”, zijn zijn woorden. Daarmee zet hij een punt achter de geruchten in de media.