Hoeveel volksvertegenwoordigers heeft Denk nu over heel Nederland?

By | Politiek

Denk is opgericht in 2015 en heeft in de twee verkiezingen die sindsdien hebben plaatsgevonden veel volksvertegenwoordigers in verschillende lagen over Nederland gekregen. Denk is alleen nog niet vertegenwoordigd in de Provinciale Staten, het Europees Parlement en de Eerste Kamer. Er heeft nog nooit iemand van Turkse afkomst in de Eerste Kamer gezeten.

De officiële uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen woensdag zijn bekendgemaakt. Denk heeft naast volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer ook volksvertegenwoordigers in gemeenteraden, stadsdeelcommissies en gebiedscommissieleden.

3 Tweede Kamerleden24 gemeenteraadsleden5 stadsdeelcommissieleden in Amsterdam4 gebiedscommissieleden in…

Gepostet von Tunahan Kuzu am Samstag, 24. März 2018

In de Tweede Kamer is Denk vertegenwoordigd door fractievoorzitter Tunahan Kuzu, partijvoorzitter Selçuk Öztürk en Farid Azarkan.

Denk deed mee in 14 gemeenten: Rotterdam, Amsterdam, Schiedam, Utrecht, Eindhoven, Roermond, Veenendaal, Amersfoort, Enschede, Deventer, Lelystad, Zaanstad, Arnhem en Alkmaar. In totaal heeft Denk 24 zetels in die gemeenteraden.

Alleen in Alkmaar won de partij geen zetel en verdween Denk uit de gemeenteraad aldaar. Oud-PvdA’er Mohamed Keskin zat namelijk in de raad en was overgestapt naar Denk. Daarnaast is Denk ook nog eens vertegenwoordigd in de deelgemeentes, die alleen bestaan in Rotterdam en Amsterdam.

Alles bij elkaar geteld heeft Denk tot nu toe 36 volksvertegenwoordigers over heel Nederland: 3 Tweede Kamerleden, 24 gemeenteraadsleden, 5 stadsdeelcommissieleden in Amsterdam en 4 gebiedscommissieleden in Rotterdam. Van al die vertegenwoordigers hebben 20 een Turkse afkomst.

Politiek leider Tunahan Kuzu is zowel Tweede Kamerlid als gemeenteraadslid. Hij heeft aangegeven enkele weken of maanden in de Rotterdamse gemeenteraad te zitten. Daarna zal hij de zetel overdragen aan een partijlid.

 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...