JA en NEE stemmers op opleidingsniveau, leeftijd, partij en meer

Turks.nl Redactie

Onderzoeksbureau Ipsos heeft onderzoek gedaan naar de JA- en NEE-stemmers tijdens het referendum.

Het internationale onderzoeksbureau deed dat in opdracht van CNN Türk. Zij vroegen de stemmers op welke partij zij stemden, wat hun opleidingsniveau was en meer.

Jongeren

Uit het onderzoek blijkt dat de jongste stemmer koos voor een NEE-stem. 54% van de leeftijdsgroep 18-24 legde zijn stempel op de NEE-kant van het stembiljet. 65+’ers stemden overtuigend JA, 59%.

Man & Vrouw

Terwijl de verdeling bij de vrouwen gelijk is, kozen meer mannen ervoor om ja te stemmen.

Huisvrouwen & Werklozen

Terwijl de verschillen tussen arbeiders, studenten en gepensioneerden redelijk gelijk zijn, hebben huisvrouwen en werklozen duidelijk een voorkeur. 65% van alle huisvrouwen stemden JA, terwijl werklozen tegen het voorstel stemden: 58%.

Opleidingsniveau

Zoals ook is gebleken uit eerdere onderzoeken, keert de hoger opgeleide Turk de AK Partij haar rug toe. 61% van de stemmers die het hoger onderwijs heeft afgerond, stemde NEE.

58% van degenen die de middelbare school hebben afgemaakt stemde evenals tegen. 70% van de Turken die enkel de basisschool hebben afgemaakt, of helemaal geen opleiding hebben gevolgd, stemde voor.

Per partij

1 op de 10 stemmers van de AK Partij hebben gekozen voor een NEE stem. Het meest opvallend is dat de achterban van de nationalistische partij MHP niet heeft geluisterd naar hun leider: bijna driekwart stemde NEE.

De jongste stemmer

Turken die voor het eerst hebben gestemd, dus de 18 jarigen, hebben een duidelijke voorkeur. 58% stemde tegen.

De toekomst

De JA-stemmer is duidelijk positief over de toekomst: 88% zegt een veel betere toekomst te verwachten. 59% van de NEE-stemmer is zeer negatief. Gemiddeld gezien is 52% positief en 30% negatief. 10% denkt dat niets zal veranderen.