Kamermeerderheid België wil hoofddoekverbod in parlement

De grootste partij in België, de N-VA, wil het dragen van hoofddoeken en andere religieuze tekens door leden van het Belgische parlement verbieden.
Turks.nl Redactie

Dat meldt elsevier.nl.

De Franstalige liberalen en het Vlaams Belang willen het verbod ook, wat een meerderheid oplevert.

Een medewerker van de Vlaamse socialisten woonde onlangs een commissievergadering bij terwijl ze een hoofddoek droeg. Verschillende commissieleden maakten hier bezwaar tegen. Hierop kwam van de Franse liberalen een wetsvoorstel om religieuze uitingen te verbieden.

Religieus symbool
De N-VA wil alle religieuze uitingen uit het parlement verbannen, dus ook keppeltjes, tulbanden en kruisen. De partij wijst daarbij op de scheiding tussen kerk en staat.

‘Mensen mogen in de privésfeer doen wat ze willen, maar in het parlement moeten we de neutraliteit verzekeren,’ zegt N-VA-parlementariër Zuhal Demir. ‘Ik ben van Turkse afkomst en in Turkije kan iemand met een hoofddoek zich echt niet in het parlement vertonen.’

Voormalig Kamervoorzitter Herman de Croo is geen voorstander van het verbod, meldt de Vlaamse krant De Standaard. Volgens De Croo heeft het parlement eerder afgesproken de regels voor een paspoort aan te houden en een hoofddoek dus goed te keuren, mits iemand herkenbaar is.

  • Loading...