Koningin overlegt opnieuw met adviseurs

Koningin Beatrix overlegt dinsdagavond weer met haar vaste adviseurs.
Turks.nl Redactie

De vraag lijkt of ze VVD-leider Mark Rutte zal vragen om een proeve voor een regeerakkoord te schrijven, zoals VVD, CDA en PVV maandag voorstelden, of dat ze de vorige informateur Ivo Opstelten vraagt de onderhandelingen over een rechts kabinet te hervatten.

In tegenstelling tot hun advies een dag eerder lieten de fractievoorzitters van de partijen die werken aan een recht kabinet dinsdag weten liever verder te gaan met onderhandelen. Geert Wilders (PVV) had de stekker uit de onderhandelingen getrokken wegens een gebrek aan vertrouwen na een brief van CDA-onderhandelaar Ab Klink over de formatie.

Nu Klink maandag bekendmaakte op te stappen uit de Tweede Kamer is voor Wilders de weg vrij om weer aan tafel te gaan. De twee andere dissidenten in het CDA neemt hij voor lief, omdat volgens hem de belangrijkste criticaster nu weg is. CDA en VVD willen ook weer om de tafel.

Voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer zal de koningin telefonisch van advies voorzien. Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink van de Raad van State gaan bij haar langs.

Novum