‘Ministers BuZa Turkije en Nederland voeren gesprekken achter de schermen’

By | Politiek

De Nederlandse en Turkse minister van BuZa: Zijlstra en Çavuşoğlu zouden besprekingen met elkaar voeren, bevestigt een woordoverder van Zijlstra woensdag via het AD.

Sinds maart van dit jaar hebben de twee landen geen contact meer op het hoogste niveau, vanwege de diplomatieke rel, beter bekend als de Turkijerel.

Het gesprek tussen beide bewindslieden vond plaats in tijdens de NAVO-top in Brussel. ”Het was een eerste kennismaking tussen beide. Het verliep in goede sfeer”, aldus de woordvoerder.

Volgens het AD werken beide landen aan een oplossing van het conflict. Zo zouden hoge ambtenaren bezig zijn een verklaring op te stellen waarin beide partijen dingen over elkaar zeggen die de twee regeringen elk goed kunnen uitleggen naar hun eigen bevolking. Maar dat wilde de woordvoerder niet bevestigen. ”Er is geen sprake van een normalisatie van de verhoudingen. Nederland blijft bij zijn visie op de gebeurtenissen van maart, Turkije ook.”

Rutte

Vorige week liet Rutte weten de relatie met Turkije weer op te willen pakken. ”Ik denk dat het goed zou zijn als de relatie verbetert”, zei de premier in een interview met de Telegraaf.

Turkijerel

Sinds de Turkijerel in maart van dit jaar spreken de landen, die al eeuwenlang betrekkingen hebben, elkaar niet op het hoogste niveau. Turkije eist excuses van Nederland voor het niet toelaten van ministers in het land en het politiegeweld tegen Turkse Nederlanders en Nederland eist excuses voor de uitspraken van de Turkse president. Die noemde de Nederlanders Nazi-overblijfselen.

 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...