Naam en logo nieuwe oppositiepartij bekendgemaakt

Turks.nl Redactie

De naam en het logo van de nieuwste oppositiepartij is bekendgemaakt. Dat melden Turkse media.

Meral Akşener (oud-parlementsvoorzitter) is het gezicht van de nieuwe partij. Er zijn nu al vijf parlementsleden die zich hebben aangesloten.

De partij wordt opgericht door leden die de MHP (Nationalistische Bewegingspartij) hebben verlaten na een mislukte poging tot machtsovername. Echter gaven ze aan niet de doorstart te zijn van de Grijze Wolven, maar open te staan voor iedereen, van rechts tot links.

Er is steun van ex-militairen voor de partij. Zo zijn bekende oud-militairen als Ali Türkşen (Kardak-held) en Ali Lapanta mede-oprichters. Daarnaast heeft de partij nu al vijf parlementsleden: Ümit Özdağ, Nuri Okutan, Yusuf Halaçoğlu, İsmail Ok (ex-MHP) en Aytun Çıray (ex-CHP).

De partij zal Iyi Parti (Goede/Goed Partij) gaan heten. De slogan zal ‘Turkije zal goed worden’ zijn. Het logo werd eerder gelekt door Türkşen op Twitter.

De partij is onder andere voorstander van nieuwe wetten voor politieke partijen, het moeilijker sluiten van politieke organisaties, het volledig opheffen van parlementaire onschendbaarheid en het verlagen van de kiesdrempel van 10% naar 5%.

De partij wordt vandaag ingeschreven bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.