Nederland trekt ambassadeur terug uit Turkije

Turks.nl Redactie

Nederland heeft zijn ambassadeur in Turkije teruggetrokken. 

Dat is het gevolg van de mislukte gesprekken tussen Ankara en Den Haag. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De afgelopen periode leek het de goede kant op te gaan: Nederland en Turkije waren weer in gesprek met elkaar om het conflict tussen de twee landen op te lossen. Vooralsnog is het niet gelukt om de relaties te herstellen. “De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.”

Het kabinet heeft daarom besloten om de ambassadeur in Ankara, die al sinds maart 2017 geen toegang meer heeft tot Turkije, officieel terug te trekken. Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Nederland ook geen nieuwe ambassadeur in Nederland accepteren. Het betekent ook een ‘pauze’ in de gesprekken tussen Turkije en Nederland.

Turkije heeft nog niet gereageerd op het besluit van Den Haag.

Relatie Turkije – Nederland

De relatie tussen Turkije en Nederland staat op een dieptepunt sinds de diplomatieke crisis van maart 2017. Toen wilde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland komen om propaganda te voeren voor de invoering van het presidentieel systeem in Turkije. Nederland trok echter de landingsrechten van de minister in, omdat ‘er risico was dat de openbare orde verstoord zou worden’.

Uit het niets bleek de Turkse minister van Familiezaken met de auto onderweg te zijn naar het Turkse consulaat in Rotterdam. Haar werd echter de toegang tot het consulaat ontzegd door de Nederlandse politie en ze moest uiteindelijk terugkeren naar Duitsland, waar ze vandaan kwam. Die avond raakten Turkse Nederlanders, die zich vanwege alle commotie hadden verzameld bij het consulaat, slaags met de ME. Meerdere Turkse Nederlanders raakten gewond bij de gevechten.

Sindsdien wordt er niet meer op het hoogste niveau gesproken tussen beide landen. De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije en er is sindsdien geen Turkse ambassadeur in Nederland. Nederland wordt in Turkije vertegenwoordigd door vice-ambassadeur Erik Weststrate. In december gaven zowel de Nederlandse premier Rutte als de Turkse president Erdoğan aan de betrekkingen weer op te willen pakken. Daarvoor werden er gesprekken gevoerd, die nu niet succesvol blijken te zijn gegaan.