Nederland wil sancties instellen tegen Turkije, maar staat voor schut

Door | Politiek

SP-kamerlid Sadet Karabulut heeft na vele pogingen het kabinet meegekregen om maatregelen te nemen tegen Turkije. Het kabinet is het eens met Karabulut, maar durft geen actie te ondernemen.

Karabulut, die regelmatig verschijnt op PKK-demonstraties, probeert al maandenlang Turkije te laten veroordelen door de regering voor de militaire operatie tegen YPG, de Syrische tak van de PKK. Het kabinet weigert vooralsnog Turkije te veroordelen.

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zou zo’n eenmansactie averechts werken. Er is daarvoor niet genoeg steun in de NAVO en de EU, dus zou Nederland voor schut staan.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...