Nederland wil sancties instellen tegen Turkije, maar staat voor schut

Turks.nl Redactie

SP-kamerlid Sadet Karabulut heeft na vele pogingen het kabinet meegekregen om maatregelen te nemen tegen Turkije. Het kabinet is het eens met Karabulut, maar durft geen actie te ondernemen.

Karabulut, die regelmatig verschijnt op PKK-demonstraties, probeert al maandenlang Turkije te laten veroordelen door de regering voor de militaire operatie tegen YPG, de Syrische tak van de PKK. Het kabinet weigert vooralsnog Turkije te veroordelen.

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zou zo’n eenmansactie averechts werken. Er is daarvoor niet genoeg steun in de NAVO en de EU, dus zou Nederland voor schut staan.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.