Nederlandse regering steunt ‘Operatie Olijftak’

Turks.nl Redactie

Het kabinet weigert de Turkse operatie in Noord-Syrië te veroordelen. Dat verzoek kwam van de SP, die onder andere PKK van de terreurlijst wil afhalen.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken ziet ‘zeker grond’ voor Turkije om zich te verdedigen.

https://twitter.com/turksnieuws/status/955845915520262144

Volgens de SP dient de Turkse operatie in Noord-Syrië veroordeeld te worden door Nederland. Zijlstra weigert dat: “De Turkse operatie in Noord-Syrië is niet tegen internationaal recht in. Daarom is het niet juist om de operatie te veroordelen.”

De minister van BuZa wijst erop dat er wel degelijk aanslagen op Turkse bodem hebben plaatsgevonden, en Turkije stelt dat sommige daarvan vanuit Afrin zijn ondernomen.

“Het is ontegenzeggelijk het geval dat er een sterke link is tussen de YPG en de PKK. Die laatste is ook in Nederland, in Europa een terroristische organisatie”, aldus Zijlstra in de Tweede Kamer. Ook geeft hij aan dat Nederland daarom YPG in het verleden geen steun heeft verleend.

Tot slot bevestigt Zijlstra dat het geen conflict is tussen Turken en Koerden, maar dat  YPG/PKK het probleem is. Gisteren zei Zijlstra nog bezorgd te zijn, maar Turkije wel gelijk te geven.

Bescherming

Tunahan Kuzu, politiek leider van DENK, riep op tot bescherming van de door PKK aangevallen personen en organisaties. Zijlstra is het eens met Kuzu. Het kabinet zou druk zijn om ervoor te zorgen dat de situatie in Nederland niet escaleert.

Afrin-operatie Turkije

#AFRIN – Tunahan Kuzu: "Dit is geen strijd tussen #Turken en #Koerden maar een strijd tussen #Turkije en de #terroristische organisatie #PKK."

Posted by DENK on Tuesday, January 23, 2018

Sinds het Turkse leger Afrin is binnengevallen zijn veel PKK-ers de straat opgegaan. In de Haagse Schilderswijk liepen zondagavond enkele tientallen PKK-ers op straat bij een onaangekondigde demonstratie. Hetzelfde gebeurde in Schiphol, Amsterdam. In beide gevallen grepen de veiligheidsdiensten niet in. Een tegenstander van de demonstratie in Schiphol werd wel aangepakt door de marechaussee.

In Rotterdam en in verschillende Duitse steden werden Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen door PKK-ers. Vooralsnog is er niet ingegrepen door de Nederlandse overheid tegen de terreurbeweging PKK en de Nederlandse tak daarvan.