Nieuw grondwet definitief goedgekeurd door parlement

Turks.nl Redactie

Zaterdagavond heeft het Turkse parlement de grondwetswijziging definitief goedgekeurd. 

Met de laatste goedkeuring is het zeker dat de Turkse bevolking in een referendum gaat bepalen of de grondwet wordt aangenomen of niet.

488 van de 550 parlementariërs namen deel aan de stemming van zaterdag. 339 volksvertegenwoordigers stemden voor en 142 tegen. Er waren 5 blanco en 2 ongeldige stemmen. Het lijkt erop dat veel leden van de AK Partij of de MHP toch tegen een nieuw grondwet zijn, omdat de partijen 357 van de 550 zetels bezetten.

De Turkse president moet het voorstel nu binnen 15 dagen ondertekenen. Volgens de Turkse wet moet er zo’n twee maanden na de ondertekening door de president een referendum plaatsvinden.

Grondwet

De nieuwe wettekst bevat grote bestuurlijke wijzigingen voor Turkije. Zo verdwijnt de functie van premier en gaat op in het presidentschap. Daarnaast draagt het parlement haar controlerende functie over naar de president, en mag de president de ministers kiezen. Zo verkrijgt de president een enorme macht.

Het is een project dat sinds jaren op de agenda staat van Erdoğan, maar er was geen steun van een ander partij, iets wat noodzakelijk is om de benodigde 330 stemmen te krijgen. De nationalistische oppositiepartij MHP besloot enkele maanden terug opeens het voorstel van Erdoğan te steunen. Dat, terwijl zij er sinds jaren tegen voor waren.

De grootste tegenstander van de nieuwe grondwet is de Republikeinse Volkspartij. Zij vinden dat de president te veel macht krijgt en dat het veranderen van de bestuursvorm tegen de tradities van de Turkse Republiek ingaat.