Politie verbiedt MHP-vergadering van oppositie

De vergadering bij MHP, die gepland was door de oppositie, is niet doorgegaan. De politie zette barricades op voor het hotel waar de vergadering gehouden zou worden.
Turks.nl Redactie

Eind vorig jaar maakten Sinan Oğan, Meral Akşener en Koray Aydın bekend de nieuwe voorzitter te willen worden van de nationalistische MHP. Enkele maanden later Ümit Özdağ ook voorzitterskandidaat te zijn. Ze wilden via een vergadering de statuten van de partij veranderen, daarmee wilden ze de verkiezingen eerder houden.

Partijleider Devlet Bahçeli reageerde furieus en weigerde mee te werken. Daarom besloot ‘de oppositie’, zoals de kandidaten genoemd worden om hun gelijk te halen bij de rechter. En dat kregen ze. Totdat er een nieuwe uitspraak kwam van een rechtbank uit Gemerek, een district van Sivas. Die bepaalde dat er geen vergadering mag worden gehouden om de statuten te veranderen en daarmee nieuwe verkiezingen te houden.

De oppositie diende bezwaar in. Dat bezwaar werd door de rechtbank in Ankara geldig verklaard, maar de rechtbank in Sivas weigerde het bezwaar. De gouverneur van Ankara besloot uiteindelijk de vergadering niet door te laten gaan.

Desondanks verzamelden honderden nationalisten zich samen met de kandidaten voor het hotel waar de vergadering gehouden zou worden. Nadat de onderhandelingen met de politie op niets uitliepen, besloten alle voorzitterskandidaten buiten Akşener weg te gaan. Na de menigte te hebben toegesproken, verliet ook zij het plein voor het hotel.