‘PvdA en VVD zuigen kleine partijen leeg’

(Novum) – Door een nek-aan-nek race leveren de kleinere partijen flink in op PvdA en VVD.
Turks.nl Redactie

Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond uit zijn wekelijkse peiling. In de peiling staat de PvdA op 33 zetels, de VVD op 32. CDA volgt op afstand met 27 zetels.

Hoe dichter PvdA en VVD op elkaar zitten, hoe meer kans er bestaat dat mensen die bijvoorbeeld van plan waren GroenLinks te stemmen toch naar de PvdA overstappen om die partij alsnog de grootste te maken. Tegelijk kunnen mensen die van plan waren Trots op Nederland te stemmen alsnog VVD stemmen.

De VVD heeft wat dat betreft veel te winnen onder de PVV-aanhang. Van degenen die van plan zijn PVV te stemmen zegt de helft dat ze ook nog op VVD kunnen stemmen. Aangezien de PVV op zeventien zetels staat, kan de VVD daar in theorie ruim acht zetels winnen.

Tegelijk sluit dertig procent van de VVD-aanhang niet uit op PVV te stemmen, waardoor de partij tien zetels zou kunnen verliezen. De kans dat PVV-aanhangers alsnog overstappen is groter nu de verkiezingswinst van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen nergens tot deelname aan de coalitie heeft geleid.

De nek-aan-nek race dreigt slecht uit te pakken voor Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Aanvankelijk was ze niet op de tweede plaats van de kieslijst gezet, maar na veel gesteggel kwam ze er alsnog op te staan. Uit de nieuwste peiling blijkt echter dat de partij een zetel in moet leveren, waardoor ze weinig aan haar herwonnen tweede plaats zou hebben.