PvdA fors groter in peiling

Met de kennis over het verloop van de verkiezingen in het achterhoofd zou de PvdA veel groter zijn geworden.
Turks.nl Redactie

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Gevraagd wat ze zouden stemmen met de kennis van nu zou de partij van Job Cohen 38 zetels halen, acht meer dan woensdag bij de verkiezingen.

Met de extra zetels, die ten koste zouden gaan van SP, GroenLinks en D66, zou de PvdA met afstand de grootste partij zijn. De VVD zou bovendien twee zetels minder halen en op 29 uitkomen, slechts een meer dan de PVV.

De Partij van Geert Wilders zou profiteren van een nog groter verlies van het CDA en van een hogere opkomst. Meer mensen zouden volgens De Hond gaan stemmen als ze van tevoren het verloop van de verkiezingen zouden weten. In de plaats van 24 zetels zou Wilders er 28 halen.

Het verlies van het CDA was met twintig zetels bij de verkiezingen al historisch te noemen, maar de partij van premier Jan Peter Balkenende zou er nog vier kwijtraken. Daarmee zou het met zeventien zetels nog wel de vierde partij zijn.

SP, GroenLinks en D66 zouden ieder twee zetels kwijtraken ten opzichte van de verkiezingen. De SP zou dertien zetels krijgen, GroenLinks en D66 elk acht. De ChristenUnie zou zes zetels krijgen, een meer dan nu en de Partij van de Dieren zou er alsnog een verliezen en daarmee halveren.

Voor slechts twee partijen zou er niets veranderen. De SGP haalt, zoals altijd, twee zetels. Rita Verdonk zou ook in de achterafpeiling van De Hond, niet terugkeren in de Kamer.

Overigens zijn de verschuivingen een stuk minder groot als simpelweg wordt gevraagd wat mensen nu zouden stemmen. De PvdA zou dan twee zetels verliezen en de VVD eentje. De PVV stijgt een zetel en ook SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie krijgen er een bij.

Novum