PvdA komt toch met extra bezuinigingen

De PvdA stelt een besluit over een nadere invulling van de miljardenbezuinigingen toch niet uit, maar komt nu al met maatregelen.
Turks.nl Redactie

Aanleiding vormt de crisis rond de euro, laat lijsttrekker Job Cohen dinsdag weten.

De komende jaren moet ongeveer dertig miljard euro worden bezuinigd om het huishoudboekje van de overheid weer op orde te krijgen na de economische crisis. Bij de presentatie van het verkiezingsprogramma liet de PvdA een deel van die dertig miljard nog oningevuld. Daarover zou pas in de volgende kabinetsperiode een besluit worden genomen. Dit kwam de PvdA op de nodige kritiek te staan, onder meer van de VVD.

De crisis rond de euro heeft er echter voor gezorgd dat de PvdA deze maatregelen nu al invult. Als Nederland met overtuiging tegen Griekenland zegt dat het fors moet bezuinigen, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Cohen heeft hiertoe opdracht gegeven, zei hij voor de camera van de NOS. “Ik wil dat we ons programma nog eens doorakkeren om te kijken of we niet nu nog die maatregelen kunnen nemen waarmee we de hele problematiek van die dertig miljard kunnen oplossen.”

De details worden donderdag bekendgemaakt, wanneer het Centraal Planbureau de doorrekening van de partijprogramma’s publiceert.

Novum