PVV en Job Cohen populair onder jongeren

Onder Nederlandse jongeren is de PVV de populairste partij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Turks.nl Redactie

PvdA-lijsttrekker Job Cohen is wat hen betreft het meest geschikt om de nieuwe premier te worden, zo blijkt uit een enquête van de televisieprogramma’s Rondom10 en Netwerk onder 840 18- tot 25-jarigen.

Bijna een op de vijf jongeren zegt op de partij van Geert Wilders te willen stemmen. De partij zou hiermee 28 zetels in de wacht slepen. De VVD en PvdA zitten met beide 18,2 procent van de jongeren de PVV op de hielen. Beide partijen zouden hiermee 27 zetels krijgen.

Het CDA blijft ver achter met negen zetels, de ChristenUnie behaalt er tien. GroenLinks komt uit op veertien zetels, D66 op dertien en de SP op twaalf. De jongerenpartij Lijst 17 blijft steken op een zetel.

Bijna een kwart ziet Cohen als beste minister-president. PVV-partijleider Geert Wilders moet het doen met 14,2 procent van de stemmen, een derde plek. Wilders moet ook VVD’er Mark Rutte, die 21,7 procent van de jongeren achter zich heeft, voor zich laten. De huidige premier, CDA’er Jan Peter Balkenende, krijgt 13,6 procent van de stemmen en moet het doen met een vierde plaats.

Van de jongeren geeft 51 procent aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de bezuinigingen voor hun toekomst. Zeventien procent denkt hier niets van de merken. De plannen om de basisbeurs voor studenten om te zetten in een lening kan bij acht procent van de jongeren rekenen op steun, terwijl zeventig procent het een slecht plan vindt. Van de studerende jongeren vindt 81 procent het geen goed idee.

Novum