PVV weer grootste in peilingen

De opmars van de PVV zet zich onverminderd voort.
Turks.nl Redactie

De partij van Geert Wilders is voor het eerst sinds 7 maart weer de grootste partij in de peiling van Maurice de Hond.

Vorige week was de VVD nog groter, maar die partij moet zondag met 28 zetels genoegen nemen met de tweede plaats. De PVV staat op dertig zetels en de PvdA is derde met 27 zetels.

Volgens De Hond is de stijging van de PVV deels te danken aan de moeizame formatie van een nieuwe coalitie. De PVV kwam daarbij afgelopen week, ondanks in de verkiezingen de grootste winnaar te zijn geworden, definitief aan de zijlijn te staan.

De PVV staat zes zetels hoger dan bij de verkiezingen en heeft er twee meer dan vorige week. Het CDA is er in een week weer twee verloren en heeft met zeventien zetels een nieuw dieptepunt bereikt. De VVD en de PvdA hebben beide drie zetels minder dan vorige week.

Niet alleen rechts lijkt garen te spinnen bij de teruggang van de middenpartijen. Ook de SP en GroenLinks stijgen in de peilingen. De SP staat op zestien zetels (een meer dan bij de verkiezingen) en GroenLinks staat op twaalf (twee meer). PvdA en VVD pakten bij de verkiezingen waarschijnlijk veel strategische stemmen.

D66 en de ChristenUnie houden de zetel die ze vorige week wonnen ten opzichte van de verkiezingen vast en staan nu op respectievelijk elf en zes zetels. De Partij voor de Dieren raakt in de peiling een van zijn twee zetels kwijt.

Novum