PVV’er eist excuses Turkse minister

PVV-Europarlementariër Barry Madlener eist excuses van de Turkse minister van Europese zaken
Turks.nl Redactie

Egemen Bagis, omdat die hem voor racist zou hebben uitgemaakt. Dat laat Madlener woensdag weten vanuit Turkije. “Ik eis vandaag nog een publiekelijke rectificatie.”

De PVV’er is momenteel op bezoek in Turkije met een delegatie van Europarlementariërs. Zij vergaderen met Turkse parlementariërs, onder meer over de toetreding van het land tot de Europese Unie, waartegen de PVV zich fel verzet.

Hij zegt dat Bagis hem woensdag bestempelde als racist na een serie kritische vragen. Zo wierp Madlener hem voor de voeten dat Turkije zijn politiek leider Geert Wilders de toegang tot het land heeft geweigerd, maar wel ‘dikke vriendjes’ is met de Iraanse ‘dictator’ Mahmoud Ahmadinedjad.

Ook verwees Madlener naar de ‘illegale’ bezetting van Noord-Cyprus door Turkije en het lidmaatschap van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die volgens Madlener verwijst naar de ‘barbaarse’ islamitische wetgeving sharia. “Dat was kennelijk genoeg om hem heel boos te maken.”

De minister ontkent dat hij Madlener voor racist heeft uitgemaakt. De PVV’er wijst echter op de video-opnames van het gesprek, waaruit zou blijken dat Bagis wel degelijk de gewraakte uitspraak heeft gedaan. De voorzitter van de delegatie van Europarlementariërs buigt zich hierover, stelt Madlener.

Madlener hoopt dat dit leidt tot een publiekelijke boetedoening van de Turkse minister. “Ik eis een rectificatie. Ik ben geen racist, hij moet afstand nemen van zijn woorden.” De PVV’er weet nog niet wat hij gaat doen mochten excuses uitblijven. “Daar moet ik mij over beraden.” Mogelijk zal hij de Nederlandse regering vragen om stappen te ondernemen.

Novum