Regerende AK Partij weigert onderzoek naar belastingontwijking familie Erdoğan

Turks.nl Redactie

De regerende AK Partij heeft tweemaal ervoor gezorgd dat het parlement geen onderzoek kan doen naar de vermeende belastingontwijking van de familie van president Erdoğan.

Enkele dagen geleden toonde oppositieleider Kılıçdaroğlu documenten en beweerde dat de familie van de Turkse president miljoenen had liggen in bankrekeningen op het eiland Man, een eiland tussen Engeland en Ierland.

De president ontkende en opende een rechtszaak tegen de oppositieleider. Hij eist anderhalf miljoen lira als schadevergoeding voor de ‘valse beweringen’. Kılıçdaroğlu deelde de documenten afgelopen week met de media en diende het origineel in bij het openbaar ministerie, die een onderzoek is gestart naar aanleiding van de beweringen. De woordvoerder van de AK Partij weigerde te reageren, omdat de documenten in de handen van de media kopieeën zijn. ”Gaan we het nou hebben over kopieeën als bewijs?”, zei de woordvoerder.

In het parlement stelde de oppositiepartij CHP voor dat er een parlementair onderzoek zou komen naar de documenten. De AK Partij, die de meerderheid vormt in het parlement, stemde tegen het voorstel. Vervolgens kwam HDP, door velen gezien als de politieke tak van de terroristische PKK, met een soortgelijk voorstel. De AK Partij stemde ook tegen dat voorstel.