Rutte in gesprek met Turkse jongeren

Turks.nl Redactie

VVD-leider en premier Rutte is woensdagavond in gesprek gegaan met Turks-Nederlandse jongeren.

Het gesprek vond plaats in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Daar lichtte hij zijn ‘pleurop’-uitspraak toe. Ook was Turkenhater Asscher uitgenodigd, maar hij kwam niet opdagen.

Rutte vond dat Turks-Nederlandse jongeren, die de straat op gingen na de mislukte coup en een NOS-ploeg lastigvielen, ‘moesten oppleuren’.  Rutte zegt dat de uitspraak niet alleen geldt voor mensen die de NOS’ers lastigvielen, maar ook voor mensen die niet een normale discussie in een gemeenteraad kunnen voeren over een asielzoekerscentrum.

Theedrinksessie

“Je mag heel veel zeggen, maar er zijn wel bepaalde grenzen van fatsoen”, zegt Rutte. “We hebben hier gelijkwaardigheid van man en vrouw, homo en hetero en blank en zwart. We hebben een democratische rechtsstaat en we hebben vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Als dat je niet bevalt, dan gaan we niet in een theedrinksessie de waarden wat aanpassen. Die zijn ononderhandelbaar.”

Dat trok kritiek uit de zaal. “De gemiddelde Hollander kan niet oppleuren, hooguit van Den Haag naar Amsterdam”, zei iemand. Volgens Rutte is dat niet van belang. “Dat zoeken ze maar uit. Het gaat mij erom dat je altijd de keuze hebt. En als je diep ongelukkig bent, dan kun je altijd weggaan.”

Selfies

Na afloop was er waardering, maar ook kritiek. “Als je als premier vlak voor de verkiezingen ‘pleur op’ roept, dan is dat toch iets anders dan wanneer je dat als gewone burger doet”, zegt iemand. “Ik hoop op meer emotioneel leiderschap, want hij is mijn premier. En door dit soort uitspraken te doen, geeft hij mensen het gevoel er niet bij te horen.”

Een andere student is speciaal vanavond gekomen vanwege de pleur op-uitspraak. “Ik vind het heel belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan over dit soort onderwerpen.” En na alle gesprekken maakte Rutte tijd om met iedereen op de foto te gaan.