Rutte wil het weer goedmaken met Erdoğan

Turks.nl Redactie

Het lijkt erop dat Nederland en Turkije de diplomatieke betrekkingen weer gaan oppakken. Er is al maanden geen contact meer tussen beide landen na de Turkijerel in maart van dit jaar.

Premier Rutte lijkt de banden weer aan te willen halen. Hij sprak met de Telegraaf. Het interview wordt zaterdag uitgebracht. ”Ik denk dat het goed zou zijn als de relatie verbetert”, zegt de premier in het interview. Rutte erkent namelijk dat de relatie nog steeds ijzig is.

https://twitter.com/turksnieuws/status/944176485862080512

De twee leiders waren samen tijdens de G20-top in Hamburg, maar wisselden geen woord met elkaar. ”We hebben daar samen aan tafel gezeten. Nee, er is geen contact geweest. Op ministersniveau wordt er nog wel met Turkije gesproken. Het land is cruciaal bij de Europese pogingen grote migratiestromen te stoppen”, aldus Rutte.

Turkijerel

Sinds de Turkijerel in maart van dit jaar spreken de landen, die al eeuwenlang betrekkingen hebben, elkaar niet op het hoogste niveau. Turkije eist excuses van Nederland voor het niet toelaten van ministers in het land en het politiegeweld tegen Turkse Nederlanders en Nederland eist excuses voor de uitspraken van de Turkse president. Die noemde de Nederlanders Nazi-overblijfselen.