Spanje weigert Armeense kwestie te bestempelen als genocide

Turks.nl Redactie

Het voorstel om de Armeense kwestie te bestempelen is afgewezen door de Commissie Buitenlandse Zaken van het Spaans parlement.

Catalaans Republikeins Links (ERC) deed in 2016 het voorstel de Armeense kwestie te bestempelen als genocide. Vandaag werd het besproken in de Commissie Buitenlandse Zaken.

In het voorstel stond onder andere dat de Armeense kwestie moet worden aangeduid met de term ‘genocide’ en dat de Spaanse regering zich moet inspannen om Ankara de zogenaamde genocide te doen erkennen. Volgens Turkse media is het voorstel afgewezen vanwege diplomatieke inspanningen van Turkije.

Slechts negen leden steunden het voorstel. 17 leden stemden tegen en negen leden onthielden zich van stemming. 14 stemmen van de leden die tegen het voorstel stemden zijn lid van de regerende Volkspartij (PP) en drie van Ciudadanos. Leden van de Socialistische Arbeiderspartij (PSEO) onthielden zich van stemming.

Het is inmiddels het derde voorstel dat is gesneuveld in het Spaanse parlement in de afgelopen drie jaar. Eerder werd het voorstel afgewezen in het Spaanse parlement en de Spaanse senaat.

Nederland

De Tweede Kamer bestempelde in februari de Armeense kwestie als genocide.

De regering blijft, ondanks het besluit van de Tweede Kamer, spreken van ‘de kwestie van de Armeense genocide’, omdat volgens het kabinet er voor het bestempelen van zulk soort kwesties als genocides eenduidige uitspraken van wetenschappers en van de VN nodig, en vonnissen van internationale straf- of gerechtshoven, nodig zijn.

Ondanks dat standpunt, steunt de coalitie wel het voorstel om de kwestie te bestempelen als ‘genocide’ in de Tweede Kamer.