Spoeddebat over arrestatie Julian Assange

Door | Politiek

thumb_hij_beschermt_de___297966e

Dat meldt fd.nl.

De 39-jarige Australiër meldde zichzelf vanochtend op een politiebureau in Londen. Gisteren had Assange al via zijn advocaat laten weten dat hij met de Britse politie wilde praten. Hij wordt later op de dag voorgeleid.

Een woordvoerder van Wikileaks noemde de arrestatie van Assange een aanval op de persvrijheid. De website zegt gewoon door te gaan met het publiceren van de geheime documenten.

Internationaal arrestatiebevel
Zweden heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor Assange. Assange wordt in Zweden gezocht omdat hij twee vrouwen zou hebben verkracht. Zweden heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, maar de Britse politie ging eerder niet tot actie over omdat er onvoldoende informatie zou zijn. Afgelopen vrijdag kwamen de Zweden met een nieuw arrestatiebevel.

Assange heeft de verkrachtingen altijd ontkend, volgens hem was er sprake van seks met wederzijdse instemming en maken de beschuldigingen deel uit van een lastercampagne. De advocaat van Assange maakte maandag bekend dat hij bezig was een ontmoeting tussen de Britse politie en zijn cliënt te regelen. Assange zou mogelijk vragen willen beantwoorden.

De advocaat beklemtoonde toen dat zijn cliënt in Groot-Brittannië nergens van is beschuldigd.

Spoeddebat
Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd. Hij wil voorkomen dat Assange zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat land wil Assange berechten voor het openbaren van vertrouwelijke correspondentie van diverse Amerikaanse ambassades. Van de ruim 250.000 berichten die Wikileaks in handen heeft, zijn er tot op heden bijna 1000 vrijgegeven,

Volgens diverse media heeft Dibi voldoende steun voor het debat. Wanneer de Tweede Kamer spreekt over Assange is nog niet duidelijk.

Rekening geblokkeerd
Eerder op maandag meldde persbureau Bloomberg dat de Zwitserse bankrekening van Assange is geblokkeerd. Volgens PostFinance (een tak van het Zwitserse staatspostbedrijf SwissPost) heeft Assange de bank ten onrechte verteld dat hij in Genève woonde en het adres van zijn advocaat opgegeven. Dat is in strijd de regels van de bank.

Op de Zwitserse rekening staat ongeveer € 31.000. Met dat geld worden volgens WikiLeaks onder meer de advocaten van Assange betaald. Assange kan het geld volgens PostFinance gewoon terugkrijgen, hij kan alleen zijn rekening niet meer gebruiken.

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...