Turkije en VS heffen wederzijds visumuitgifte op

Turks.nl Redactie

Turken kunnen geen visum meer krijgen om af te reizen naar de Verenigde Staten. Hetzelfde geldt voor Amerikanen in de VS, zij krijgen geen visum meer om af te reizen naar Turkije. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu Agency.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat beide landen zo lijnrecht tegenover elkaar staan.

Dat is opmerkelijk, omdat de VS al maanden openlijk zware wapens levert aan de aartsvijand van Turkije: YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, die al tientallen jaren terreuraanslagen pleegt in Turkije.

Het heeft allemaal te maken met de arrestatie van een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul op 25 september.

De medewerker, Metin Topuz, wordt verdacht een hoge positie te hebben binnen de terroristische FETÖ-sekte. Eén van de officiële aanklachten luidt zelfs dat hij een spion zou zijn.

Volgens een Turkse politicus heeft Topuz banden met 121 hooggeplaatste sekteleden van de terroristische FETÖ-sekte.

De VS liet weten niet blij te zijn met de arrestatie en eiste onmiddelijke vrijlating. Turkije ging daar niet in mee. Topuz staat namelijk niet op de officiële lijst van medewerkers van het consulaat en heeft geen diplomatieke onschendbaarheid.

Daarop besloot de Verenigde Staten zondagavond om per direct geen visa meer te verlenen aan Turken bij de Amerikaanse vertegenwoordigingen in Turkije.

Reactie Turkije

Turkije reageerde vrijwel direct door hetzelfde te doen. Amerikanen kunnen geen visa meer aanvragen bij de Turkse vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten.

Stijging Dollar & Euro

Naar aanleiding van de diplomatieke crisis tussen de VS en Turkije, zijn de Amerikaanse Dollar en de Euro enorm gestegen ten opzichte van de Turkse Lira.

Terwijl 1 Dollar afgelopen vrijdag nog 3,61 Lira was, is het momenteel 3,80. De laatste keer dat de Dollar zo hard steeg, was bij de couppoging in juli 2016.

Ook de Euro is enorm gestegen. Afgelopen vrijdag was 1 Euro nog 4,24 Lira. Diezelfde Euro is nu 4,46 Lira.