Turkije gaat strijd aan met nepnieuws: ‘Trap er niet in!’

Turks.nl Redactie

De Turkse overheid heeft een brochure gepubliceerd in negen talen om de zogeheten desinformatie op social media tegen te gaan.

De brochure richt zich specifiek op de desinformatie rond de Turkse militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië. Daar vecht het Turkse leger tegen YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.

Het Algemeen Directoraat van Persvoorlichting en Informatie heeft de foto’s waarvan wordt beweerd dat ze in Afrin zijn genomen, met bronvermelding van de werkelijke aard opgenomen in de brochures.

De brochures zijn naast het Turks, ook te lezen in het Engels, Duits, Frans, Koerdisch, Arabisch, Perzisch en in het Russisch. De brochure is niet vertaald naar het Nederlands.

De betreffende brochures kun je vinden door op deze link te klikken.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.