Turkije maakt sancties tegen Nederland bekend

Turks.nl Redactie

Maandagavond maakte de Turkse vicepremier regeringswoordvoerder Numan Kurtulmus de beloofde sancties bekend, die tegen Nederland zijn genomen.

Na de vergadering van de ministerraad werden de besluiten bekendgemaakt door Kurtulmus. De besluiten zijn als volgt:

De Nederlandse ambassadeur die momenteel in het buitenland is, mag zolang er niet aan onze eisen voldaan zijn, niet terugkeren naar Turkije. Daarnaast is besloten om alle contacten met Nederland tot op het hoogste niveau op te schorten, zolang Nederland haar fout niet goedmaakt. Tot slot zijn alle vluchten van Nederlandse diplomaten naar Turkije geannuleerd.

Kurtulmus legde er nadruk op dat het afreizen naar Turkije enkel verboden is voor diplomaten en niet voor de gewone Nederlander.

Economische sancties

Op de vraag of er nog economische sancties zullen volgen antwoordt Kurtulmus: ”De sancties om af te reizen naar Turkije zijn enkel gericht tegenover Nederlandse diplomaten. We zullen zien of Nederland de problemen op zal lossen.

Wat als Nederland geen excuses aanbiedt?

Kurtulmus verwijt Nederland alle problemen te hebben veroorzaakt, maar gelooft erin dat de regering de nodige stappen zal zetten.

Reactie Rutte

Premier Rutte reageerde bij RTL Late Night op de sancties: “Het betekent dus dat het regeringsvliegtuig niet mag landen. Nou, dat zij maar zo. En de ambassadeur? Die was al hier.” Volgens premier Rutte is het bizar dat juist Turkije na alles wat er is gebeurd sancties afkondigt.