Ex-parlementariër Merve Kavakçı krijgt Turks paspoort terug

Turks.nl Redactie

Ex-parlementariër Merve Kavakçı heeft haar Turkse paspoort na 18 jaar terug gekregen. Het besluit werd gepubliceerd in de Turkse Staatscourant.

Het staatsburgerschap van Kavakçı werd ontnomen, nadat bleek dat ze de ministerraad niet had gemeld dat ze de Amerikaanse nationaliteit had.

Toch is Kavakçı vooral bekend om een incident in het parlement. In 1999 werd ze gekozen tot parlementariër met de conservatieve Fazilet-partij, de voorloper van de AK Partij. Kavakçı verscheen met een hoofddoek op de inzweringsceremonie in het parlement. Dat werd haar niet in dank afgenomen.

Ze werd onder luid gejuich van de rest van het parlement weggestuurd door toenmalig premier Ecevit. “Het parlement is geen plek om de staat uit te dagen”, waren zijn woorden. Toentertijd waren hoofddoeken voor mensen met openbare functies streng verboden, omdat het in strijd is met de seculiere waarden van de republiek. Inmiddels is dat verbod opgeheven.

Er werd een onderzoek ingesteld naar Kavakçı, dat resulteerde in de ontneming van haar staatsburgerschap en haar lidmaatschap van het parlement.

In 2007 stelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens haar al in het gelijk. Het verbannen van Kavakçı uit het Turks parlement zou in strijd zijn met mensenrechten, volgens het hof.

De beelden: