Turkse minister mag niet spreken bij herdenking dodelijke terreuraanslag

Turks.nl Redactie

Minister Çavuşoğlu van Buitenlandse Zaken mag niet spreken in het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen bij de herdenking van de terroristische aanslag in 1993 in Solingen.

Op 29 mei wordt herdacht dat Neo-Nazi’s 25 jaar geleden brand stichtten in het huis van een Turkse familie.

De aanslag eiste het leven van vijf meisjes en vrouwen. In Nederland werd de protestkaartenactie ‘Ik ben woedend’ opgezet, die een massale respons kreeg.

Voor de herdenking had deelstaatpremier Laschet de Turkse minister uitgenodigd. Volgens Laschet was dat op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden.

Çavuşoğlu zou eerst een toespraak houden in het parlementsgebouw in Düsseldorf en vervolgens met Laschet naar het monument in Solingen gaan.

Turkenhaters in het deelstaatparlement staken er echter een stokje voor. Fractieleiders in het deelstaatparlement verweten Laschet dat hij de uitnodiging niet vooraf met hen had besproken.

Volgens de politici zou Çavuşoğlu de herdenkingstoespraak kunnen misbruiken om stemmen te winnen voor de verkiezingen in Turkije, die vier weken later worden gehouden.

De SPD en de Groenen waren naar eigen zeggen ontsteld dat een prominent vertegenwoordiger van “de steeds minder democratische regering-Erdogan” zou spreken in een “huis van de democratie”.

Overleg tussen de politieke leiders heeft er nu toe geleid dat de Turkse minister geen toespraak mag houden in het deelstaatparlement. Naar verluidt zal Laschet de Turkse minister nu ontvangen in zijn eigen ambtswoning.

Veel Turkse politici mogen geen campagne voeren in west-Europese landen voor de aankomende parlements- en presidentsverkiezingen, ondanks dat er zo’n vijf miljoen Turken leven in Europa.