Turkse PvdA’ers Kuzu & Öztürk roepen Asscher op het matje

De Twee Turkse PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben Lodewijk Asscher op het matje geroepen.
Turks.nl Redactie

Zij zijn het niet eens over het integratiebeleid van de minister en beschuldigen hem van uitsluitingspolitiek, meldt ad.nl.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een onderzoek naar vier Turks-Islamitische groeperingen: De Diyanet, Süleymanci-beweging, Milli Görüs en de Gülenbeweging. Volgens Asscher is het onduidelijk welke rol deze clubs spelen als het gaat om integratie van Turken in Nederland, terwijl eerdere onderzoeken juist bewezen dat de groepen integratie-bevorderend werken.

Asscher wil de organisaties vijf jaar lang volgen, maar dat is tegen het zere been van zijn partijgenoten. “Ik begrijp niet dat Asscher deze organisaties onder een vergrootglas wil leggen. Ze hebben jarenlang constructief meegewerkt aan onderzoeken en ze houden zich gewoon aan de wet, dus wat is er aan de hand?’, vraagt Kuzu zich af.

Öztürk: “Iedereen in Nederland heeft het recht zich te verenigen. Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren.”

Onderzoek
Uit het recente onderzoek van Asscher blijkt juist dat organisaties als de Diyanet (Islamitische Stichting Nederland) zich positioneren als waakhond tegen extremisme. Ook blijkt dat veel jonge leden een relatief goede maatschappelijke positie hebben en ook in de Nederlandse samenleving participeren.