Tweede Kamer stemt in met Erdoğan-besluit

Turks.nl Redactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het D66-voorstel om het verbod op majesteitsschennis en het beledigen van een bevriend staatshoofd uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Er werd opgeroepen om de wet af te schaffen vanwege de Turkse president Erdoğan.

Het beledigen van de koning valt voortaan in dezelfde categorie als het beledigen van ambtenaren als politieagenten, ambulancepersoneel of militairen.

Het beledigen van deze groep kan resulteren in een straf van vier maanden cel. Dat is iets meer dan de straf voor het beledigen van burgers zonder publieke functie, waar een celstraf van drie maanden voor geldt. Het beledigen van de koning kon eerder nog worden bestraft met een celstraf van maximaal vijf jaar.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilde aanvankelijk het beledigen van de koning niet strenger laten bestraffen dan de straf voor normale burgers. Majesteitsschennis zou volgens hem namelijk de vrijheid van meningsuiting beperken. De koning zou zich net als alle andere Nederlanders moeten beroepen op de bestaande artikelen tegen smaad, laster een belediging.

Echter werd om de benodigde steun, van onder andere de VVD, PVV en de PvdA te krijgen, het voorstel aangepast. Het beledigen van de koning zal maximaal bestraft worden met vier maanden celstraf, omdat hij wordt gezien als ‘een dienaar van het publiekelijk belang’.

DENK, CDA, ChristenUnie en SGP waren tegen het wetsvoorstel. Volgens het CDA tast de wetswijziging de bijzondere positie die het koningschap in het Nederlands parlementair stelsel inneemt aan.

Erdoğan

De discussie over de afschaffing van het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd, kwam op gang nadat de Turkse president Erdoğan een Duitse komiek wilde vervolgen, omdat hij hem onder andere geitenneuker had genoemd. Duitsland schafte de wet daarom al eerder af.