Verzet Turks PvdA-Statenlid tegen verbod ritueel slachten

Een Limburgs PvdA-statenlid van Turkse komaf gaat lijnrecht in tegen het standpunt van zijn partij over het verbod op ritueel slachten.
Turks.nl Redactie

Dat meldt elsevier.nl

Selçuk Öztürk is fel tegen en dreigt nu blanco te stemmen als de Eerste Kamerleden worden gekozen, een actie die grote gevolgen kan hebben voor de PvdA.

Als Öztürk (39) op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer geen kandidaat kan vinden die zijn standpunt deelt, zal hij blanco stemmen, zegt hij tegen tijdschrift Binnenlands Bestuur.

Senaat-problemen
Dat kan inhouden dat kandidaat-Senator voor de PvdA André Postema niet in de Eerste Kamer komt.

‘Ik verdedig de vrijheid van godsdienst en ben dus tegen het verbieden van onverdoofd ritueel slachten.’

Deze week ontstond in de Tweede Kamer een meerderheid voor het verbod op ritueel slachten. Ook de PvdA stemde hiermee in, ook al waren er in Amsterdam kritische geluiden van onder meer Fatima Elatik, voorzitter van het stadsdeel Zuidoost.

Geloof ter discussie
Nu is er de Limburger Öztürk die verzet tegen het verbod. Hij zoekt naar kandidaatleden die zijn standpunt deelt en als hij niemand vindt, stemt hij op niemand. Eind mei kiezen de Statenleden de leden van de Eerste Kamer.

‘Dan moet hij maar nadenken over wat hij belangrijk vindt,’ zegt Öztürk over Postema. ‘Is het geloof belangrijk voor hem? Dat staat nu ter discussie. We moeten die vrijheid van godsdienst verdedigen.’

Er is in de Tweede Kamer nog geen stemming geweest, omdat besloten is om eerst betrokken instanties te horen. Vooral joodse en islamitische organisaties zijn tegen het verbod.

  • Loading...