Voetballegende Hakan Şükür verlaat Turkije definitief

De advocaat van Hakan Şükür liet vandaag in de rechtzaal weten dat de voetballegende definitief is verhuisd naar de Verenigde Staten en daarom de rechtszaken niet bij zal wonen.
Turks.nl Redactie

De voetballegende en ex-parlementariër voor de AK Partij wordt beschuldigd van het beledigen van president Erdogan via een post op social media. Hij riskeert een celstraf tot vier jaar.

Eerder zei Şükür Turkije nooit te zullen verlaten. In een reactie op de laatste berichten zegt hij te zijn verhuisd voor zijn ‘carrière’.

Şükür
Hakan Şükür staat vooral bekend als een van de beste Turkse voetballers ooit. Hij won onder meer de UEFA Cup in 2000 met Galatasaray. In 1997 werd hij de beste aanvaller ter wereld gekozen. In dezelfde periode was Şükür ook drie seizoenen lang Turks topscorer en in 2000 zelfs in heel Europa. Geen Turkse voetballer scoorde vaker en in 2002 brak hij het wereldrecord ‘snelste doelpunt op een WK’. Hij scoorde 11 seconden na de aftrap tegen gastland Zuid-Korea.

Politieke carrière
In 2008 maakte hij bekend te stoppen met voetbal. Hij ging de zakenwereld in en werd voetbalanalyst in sportprogramma’s. In 2011 werd hij parlementariër voor de AKP. Şükür is een trouwe volgeling van islamprediker Fethullah Gülen, en daarom ook een goede vriend van Erdogan. Erdogan was zelfs getuige bij zijn eerste huwelijk in 1995. Nadat Gülen ruzie kreeg met Erdogan in 2013, stapte Şükür uit de partij en ging verder als eenmansfractie. Later werd hij niet herkozen.