Wilders gaat internationaal verzetten tegen Islam

PVV-leider Geert Wilders werkt aan een internationale anti-islambeweging.
Turks.nl Redactie

De nieuwe organisatie moet eind dit jaar van start gaan in vijf landen. Dat heeft Wilders donderdag gezegd.

Wilders zet zijn organisatie om te beginnen op in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Hij noemt de beweging naar zichzelf: de Geert Wilders International Freedom Alliance.

Wilders wil zijn nieuwe organisatie gaan gebruiken om zijn boodschap dat de islam een gevaar is, verder uit te dragen in de westerse wereld. “Deze boodschap is niet alleen belangrijk voor Nederland, maar voor de hele vrije westerse wereld”, zegt Wilders.

De doelstellingen van de alliantie zijn onder meer het stopzetten van immigratie uit islamitische landen en een verbod op islamitische wetgeving. Wilders sluit niet uit dat zijn nieuwe beweging op termijn in andere landen gaat meedoen aan verkiezingen.

Wilders plaatst zijn beweging tussen traditionele conservatieve partijen en extreem rechts. In bijvoorbeeld Groot-Brittannië zit er volgens hem een ‘enorm gat’ tussen de Conservatieven en de extreem rechtse British National Party, die Wilders als racistisch betitelt.

De PVV-leider richt zich al langer op het buitenland. Zo heeft hij zijn anti-koranfilm ‘Fitna’ de afgelopen jaren vertoond in onder meer de VS, Groot-Brittannië en Israël. Van de film bestaat zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige versie.

Wilders wil niet zeggen wie er nog meer betrokken zijn bij de nieuwe organisatie. De komende maanden gaat hij in de vijf landen waar hij eerst actief wil worden, toespraken houden om steun te verwerven.

Novum/AP