Wordt dienen in het Turkse leger strafbaar voor Turkse Nederlanders?

Turks.nl Redactie

CDA Kamerleden Omtzigt en Van Helvert hebben kamervragen ingediend over de mogelijke strafbaarheidstelling van het dienen in het Turkse leger voor Turkse Nederlanders.

CDA vraagt onder andere of Nederland de Turkse inval in Noord-Syrië rechtmatig vindt. Nederland heeft de Turkse militaire operatie nog altijd expliciet niet veroordeeld. Het Turkse leger viel op 20 januari Afrin in Noord-Syrië binnen dat al jaren werd bezet door YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK. Eind maart was het gehele district bevrijd van de terreurbeweging.

Het CDA Kamerlid wil onder meer weten of er kan worden nagegaan of er Turkse Nederlanders op een lijst staan, die zou zijn gepubliceerd door de Turkse overheid. Namen op die lijst zouden gemobiliseerd kunnen worden om te dienen in militaire operaties in Syrië en Irak.

Verder wordt er gevraagd over het nieuws dat in een Turkse moskee zou zijn opgeroepen tot Jihad, dat al werd ontkracht door de burgemeester van Hoorn. Tot slot wordt gevraagd of het strafbaar kan zijn dat Turkse Nederlanders dienen in buitenlandse operaties van het Turkse leger. Gezien militairen niet zelf kunnen beslissen waar ze zullen dienen, wordt hier gevraagd of het strafbaar kan worden gesteld dat Turkse Nederlanders dienen in het Turkse leger.

Vechten voor PKK mag

Eerder werd de Nederlander Jitse Akse niet veroordeeld voor zijn rol in de Syrische burgeroorlog. Hij vocht met de YPG, die geen steun ontvangt van Nederland, vanwege de nauwe banden met de PKK in Turkije.

Vechten voor Israël mag

In 2016 verscheen een artikel over een Nederlandse familie die op werkvakantie ging bij het Israëlisch leger. Er ontstond toen geen discussie of dit strafbaar zou kunnen worden gesteld of niet, ondanks dat Israël regelmatig internationaal recht overtreedt.