Akhisarspor verslaat Fenerbahçe en wint Turkse beker

Turks.nl Redactie

Akhisarspor heeft Fenerbahçe met 3-2 verslagen in de finale van de Turkse beker. Voor Akhisarspor is het de eerste bekerwinst ooit. De 56e finale is tevens de openingswedstrijd van het nieuw geopende Diyarbakır Stadion in Diyarbakır.

De zege is een erg opmerkelijke. In de landelijke competitie staat Fenerbahçe namelijk tweede en maakt daarom nog kans op het landskampioenschap, terwijl Akhisarspor 14e staat en nog altijd het risico loopt te degraderen van de Süper Lig.

De zege is ook vanzelfsprekend. De eerdere twee wedstrijden tussen de twee elftallen dit seizoen werden beiden gewonnen door Akhisarspor.

Voor Akhisarspor was het de eerste finale, sinds de oprichting in 1970. Die finale werd bereikt door Galatasaray te verslaan in de halve finale. De finale werd geleid door topscheidsrechter Cüneyt Çakır.

De zege van het elftal onder trainer Okan Buruk betekent dat de club die als vijfde eindigt in de Süper Lig geen Europees voetbal kan spelen komend seizoen. Omdat Fenerbahçe sowieso Europees speelt komend seizoen, zou bij een winst van Fenerbahçe de vijfde zich kwalificeren in de UEFA Europa League.

Nu gaat Akhisarspor voor het eerst de UEFA Europa League in komend seizoen.

Met het kampioenschap gaat de Turkse beker voor de tweede keer op een rij niet naar Galatasaray, Fenerbahçe of Beşiktaş. Vorig jaar won Konyaspor namelijk de beker.

Wedstrijd

Akhisarspor kwam op voorsprong door een goal van Miguel Lopes.

Zo’n tien minuten na het begin van de tweede helft kwam de gelijkmaker van Fernandao.

Akhisarspor kwam echter in de 70e minuut opnieuw op voorsprong dankzij Sissoko.

Barbosa maakte de beslissende goal in de 81e minuut.

Vijf minuten later maakte Fenerbahçe nog de 3-2, maar het mocht niet meer baten.

Nederlanders

De Turks-Bredase Ömer Bayram speelde de gehele wedstrijd mee namens Akhisarspor. In de 87e minuut kwam

Vincent Janssen het spel in namens Fenerbahçe, die in de korte tijd die hij speelde nog een schwalbe maakte en daar een gele kaart voor kreeg.