Şenol Güneş aangesteld als nieuwe bondscoach Turkije, TFF-voorzitter Demirören neemt ontslag

Turks.nl Redactie

De Turkse voetbalbond TFF heeft bekendgemaakt dat Beşiktaş-trainer Şenol Güneş is aangesteld als de nieuwe bondscoach van het Turks nationaal elftal. Snel daarna is bekendgemaakt dat TFF-voorzitter Yıldırım Demirören ontslag heeft genomen.

Eerder deze maand ging de Turkse voetbalbond in goed overleg uit elkaar met de Roemeen Mircea Lucescu, die het Turks elftal leidde sinds de zomer van 2017. Het contract van Güneş bij Beşiktaş loopt aankomende zomer af bij Beşiktaş.

Güneş zet een handtekening onder een vierjarig contract met de TFF, die ingaat op 1 juni 2019. Güneş zal het Turks elftal dus moeten loodsen naar het EK in 2020 en het WK in 2022. Eerder was Güneş Turks bondscoach van 2000 tot 2004. Zijn grootste succes behaalde hij op het WK 2002, toen Turkije als derde eindigde op het WK.

Ontslag Demirören

Kort na de bekendmaking van de aanstelling Güneş, werd bekend dat TFF-voorzitter Demirören ontslag heeft genomen. In een verklaring verwijst Demirören, die sinds februari 2012 aan het roer staat bij de Turkse voetbalbond, dat zijn ontslag te maken heeft met de aankoop van enkele gokbedrijven bij zijn holding.

Het uitoefenen van beide functies brengt namelijk een tegenstrijdig belang met zich mee. De gokbedrijven hebben veel weddenschappen lopen op Turkse voetbalwedstrijden.