Verliezend MHP-kandidaat Iğdır: “Er is een complot geweest”

Turks.nl Redactie

İsa Yaşar Tezel, verliezend burgemeester-kandidaat in Iğdır namens de nationalistische MHP, heeft hard uitgehaald in een persbericht.

Op de avond van de verkiezingen had Tezel volgens de cijfers van het staatspersbureau Anadolu de verkiezingen gewonnen. Sinds 2009 wonnen PKK-sympathisante partijen in het oostelijke MHP-bolwerk.

Het volk ging massaal de straat op om de verkiezingswinst te vieren. Pas laat in de nacht bleek dat HDP alsnog had gewonnen.

MHP werd deze verkiezingen gesteund door alliantiepartner AKP, die doorgaans rond de 10% van de stemmen haalde in Iğdır.

Hij noemt terreurorganisaties FETÖ en PKK als schuldige. Personen in officiële instanties zouden een complot hebben gesmeed om HDP alsnog aan te macht te krijgen. Nationalisten zien Iğdır als een slagader, omdat de stad in het uiterste oosten van Turkije ligt en grenst aan drie landen: Iran, Armenië en Azerbeidzjan.

Tezel heeft in ieder geval de steun van Arif Hacılı, leider van de oudste politieke partij van Azerbeidzjan, tevens de grootste oppositiepartij aldaar.

“Uw zege in Iğdır is belangrijk voor Turkije en Azerbeidzjan. We zijn met u”, schrijft hij in een reactie. Tezel is net als een groot deel van de bevolking van Iğdır Azerbeidzjaans van origine. Daarom geniet hij van veel steun uit Azerbeidzjan.