Voorzitter Ali Koç wil naam stadion Fenerbahçe veranderen

Turks.nl Redactie

Fenerbahçe-voorzitter Ali Koç wil de naam van het voetbalstadion van de club veranderen.

Fenerbahçe ondergaat het slechtste seizoen in de clubgeschiedenis, maar de kersverse voorzitter Ali Koç lijkt zich druk te maken om andere dingen.

Een clublid stelde bij een vergadering voor om de naam van het Şükrü Saraçoğlu Stadion te veranderen naar Mustafa Kemal Atatürk Stadion.

Ali Koç reageerde hier positief op: “De naam van het stadion van Fenerbahçe moet veranderd worden. Als jullie mij kennen, weten jullie dat ik niets meer wil dan dit. Ik vind het prima als het stadion Mustafa Kemal Atatürk wordt genoemd.”

Şükrü Saraçoğlu

Het stadion van Fenerbahçe is vernoemd naar de voormalige clubvoorzitter Mehmet Şükrü Saraçoğlu, tevens de zesde premier van Turkije.

Onder Saraçoğlu (1934-1950) behaalde Fener veel prijzen en kreeg het huidige voetbalstadion.

Atatürk

Het is in Turkije gebruikelijk van alles te vernoemen naar Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek.

Zowat elke stad heeft wel een Atatürkplein en veel voetbalstadions waren vernoemd naar de Turkse leider.

De afgelopen jaren verdwijnt Atatürk echter steeds meer van het straatbeeld. Zo werd de grootste luchthaven van het land Atatürk Airport zo goed als gesloten om plaats te maken voor de nieuwe luchthaven die de naam Istanbul Airport kreeg.

Zeker 9 steden met stadions die Atatürk in hun naam hadden werden door de overheid gesloopt om plaats te maken voor nieuwe stadions die een andere naam kregen.

Als de plannen van Koç doorgaan wordt het stadion van Fenerbahçe, na het Atatürk Olympisch Stadion, de op een na grootste voetbalstadion van het land dat de naam van Atatürk draagt.