Brief voor sint

Lieve Sint, Het is alweer bijna 5 december en dat betekent dat u uw verjaardag gaat vieren. Landelijk mogen kinderen op deze dag hun schoentje leggen met een peentje voor uw prachtige paard Amerigo en een zelfverzonnen gedichtje gevolgd door een verlanglijstje. ‘s Nachts komt zwarte piet, wiede wiede wiet, vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen en vult het schoentje naar de wensen van het kind.
Turks.nl Redactie

Dit herhaalt u al sinds de 15e eeuw (chill, ik weet allang dat u onsterfelijk bent) en u slaat geen enkel kind in het land over. Alleen is er wel één voorwaarde:

“Wie zoet is krijgt lekkers en wie stout is de roe!”

Ik heb dit jaar niet te veel aan de bankpasjes van mijn ouders gezeten, maar vooral mijn eigen geld opgemaakt. Ook heb ik dit jaar mijn kamer vaker schoongemaakt dan alle jaren ervoor. Bovendien was ik zoals altijd super lief tegenover anderen.

Maar nu komt de bom van het jaar: Ik heb dit jaar meegedaan aan de Ramadan! Ondanks dat het stikte van de warmte en ik fulltime werkte, heb ik de hele maand (ik ben een meisje en het kan echt) maar liefst 18 uur lang gevast!

Feeling proud of myself…

Wat ik eigenlijk wou zeggen lieve Sint, is dat ik dit jaar weer mee wil doen met schoentje leggen. Ik weet dat ik geen kind meer ben en jarenlang genoeg cadeautjes en chocoladeletters van u heb gekregen, maar ik ben al een grote meid van 22 en ik beloof u dat ik geen barbiepop of chocoladeletter zal vragen. Ook heb ik geen egoïstische of materialistische verlanglijstje gemaakt. Bovendien zal ik als dank het hele jaar door met mijn ‘mooie’ stem Sinterklaasliedjes zingen in plaats van onze Turkse janknummers.

 

PKK

Nee Sint, ik wil niets wat te maken heeft met de terroristische organisatie PKK. Je komt oorspronkelijk uit Turkije, dus gelukkig hoef ik je ook niet urenlang uit te leggen waar PKK precies voor staat. Ik zal je ook niet vragen om ze uit te roeien, het blijven mensen. Wat ik wel zou willen is dat het gewoon stopt. Gewoon stoppen. Niets meer of minder. Ik vind dat er genoeg doden zijn gevallen (vooral jongeren) en tot nu toe is het niemand gelukt om een einde aan deze onzin te brengen. Misschien dat het u wel lukt?

 

GELIJKHEID

Vind u ook niet dat er veel te grote verschillen zijn? Daarmee bedoel ik vooral het verschil tussen de arme mensen en de rijke mensen. Natuurlijk is het juist goed dat er verschillen bestaan, daar staan deze tegengestelde woorden ook voor en het zou trouwens enorm saai zijn zonder verschillen. Ik vind wel dat de huidige verschillen te erg zijn voor woorden.

Terwijl de kinderen in Nederland een dikke buik hebben van alle extra lekkernijtjes (en hier ook nog eens ontzettend druk van worden, k%$# etterbakken!), hebben de kinderen in ontwikkelingslanden dikke buikjes door ondervoeding! Volgend jaar een grote Sinterklaasfeest in Afrika?

 

OORLOGEN

Vooral in de Arabische landen is het feest de laatste dagen. Hier een bom, daar een bom. Hey kijk, daar valt nog een dode! Het lijkt wel alsof ze een spel spelen;
BOEM, BOEM, BOEM  KA- BOEM!
Wie de sterkste is, die wint! Wint wat? Weet jij wat ze met dit spel winnen Sint? Ik weet namelijk niet wat ze als ‘prijs’ krijgen…

Zelfs ik, de meest harteloze en ongevoelige mens op aarde, liet een traantje vallen toen ik in een film zag hoe een Palestijns kind van vijf jaar huilend zijn  vader uit de armen van het Israëlische leger probeerde te redden. En alle andere filmpjes waarin te zien is hoe (vooral) de meest schattige, onschuldige kindjes om hun leven zijn gekomen door het KA-BOEM spelletje. Hartverscheurend!

Beste Sint, lijkt het u ook geen goed idee om naar de oorlogvoerende landen een leger Zwarte Pieten te sturen en ze te laten strooien met pepernoten in plaats van bommen? Ik weet zeker dat er dan filmpjes op het internet verschijnen met vrolijke kindjes!

 

BEZUINIGINGEN

U bent al een jaar niet in Nederland geweest, u heeft het vast gemist hier. Zelfs tijdens de meest geweldige vakanties begin ik de regenbuien in Nederland na een aantal weken te missen, laat staan als ik een jaar weg was geweest.

Maar Sinterklaas, Nederland is Nederland niet meer! Alles is veranderd, echt alles. Dit jaar is zelfs het kabinet gevallen en nu zijn ze drastisch aan het bezuinigen. Typ maar “Bezuinigingen 2012 Nederland” in op Google, ik wil het zelf namelijk niet lezen, weten, horen. NIETS!

Het gaat zo slecht, dat binnenkort geen enkel kind meer juf, politieman of dokter zal willen/kunnen worden. Het zal me niet verbazen als mijn neefje van zes straks zegt dat hij vakkenvuller wilt worden bij de Albert Heijn, want pas op: Geld lenen kost geld, maar studeren nog veel meer!

Maar ik weet dat heel veel kinderen ervan dromen om een baan te hebben, waar ze eerst voor moeten studeren. Wij vinden het niet erg als u een aantal jaren onze Zwarte Pieten pepernoten laat strooien in oorlogslanden en het Sinterklaasfeest in Afrika gaat vieren.

Dan kan de overheid al het geld wat uitgegeven wordt aan het Sinterklaasfeest in Nederland sparen, zodat studeren voor onze kinderen weer iets aantrekkelijk wordt.

Als eeuwenlange kindliefhebber denk ik niet dat het u uitmaakt welke kinderen u blij maakt. Ik hoop dat u mijn wensen wilt vervullen!

p.s. Ik zei toch dat ik geen barbiepop of chocoladeletter zou vragen!

Groetjes,

Damla

  • Loading...