Cultuuromslag? Leren van een ander!

Door | Opinie

Vanaf het eerste moment dat ik het begrip ‘cultuuromslag’ introduceerde, liep ik al tegen de eerste vorm van weerstand aan. ‘Wil je daarmee zeggen dat onze cultuur niet goed is?’ Dat was absoluut niet de gedachte erachter. Wij mogen best een voorbeeld nemen aan andere culturen en gebruiken als dat ten gedoe komt van de ontwikkeling van onze nakomelingen. Draagvlak voor deze invalshoek creëren is erg moeilijk, zelfs op kleine schaal. Mensen zijn al gevormd. Ze hebben bepaalde normen en waarden die ze meedragen. Het was volkomen normaal voor de vaders van de kinderen om langs de zijlijn te staan en te schreeuwen naar hun kind. Aan de ouders was niets te veranderen.

De kinderen waren mijn kans. De kans om ouders bewust te maken van hoe het anders kon. Om serieuzer genomen te worden hebben wij als trainers toen een KNVB-cursus gevolgd. Zodra er ook maar iets in de vorm van een diploma besproken wordt raken onze eerdere generatie Turken onder de indruk. Werkte in ons voordeel en maakten wij goed gebruik van. ‘Hij weet wat hij doet’, ik begon te voelen dat ik het vertrouwen begon te winnen van de ouderen. Ze veranderden niet, maar het bewustwordingsproces begon. Mijn houding en gedrag tegenover de kinderen beïnvloedde de kinderen natuurlijk ook. Die weten niet meer beter.

De verandering begon bij mij. De normen en waarden moesten opnieuw bekeken worden. Stapje voor stapje werkte ik naar een ideale omgeving toe waarin kinderen spelenderwijs zouden leren voetballen. Het gaat er tenslotte om, om een omgeving te creëren waarin de nieuwe generatie optimaal kan ontwikkelen. Ik moest de ouders zo raken met de formulering van de regel dat ze niet anders zouden kunnen dan zich eraan houden. ‘Je mag niet te laat komen’ klinkt toch net iets te lief als ‘Als je te laat komt is je kind hier de dupe van’. Onmiddellijk voelde ik weerstand, ‘ja maar dat kan toch niet en het kind kan er toch niks aan doen!’ Precies! Dat was de gevoelige snaar, het kind kan er inderdaad niks aan doen. De oudere generaties zijn hierin de voorlopers, wij moeten een situatie creëren waarin onze nakomelingen optimaal kunnen functioneren in deze maatschappij.

Inmiddels 4 jaar verder. Schreeuwen langs de lijn? De ouders drinken gezellig koffie. Ouders die het beter weten dan de trainer? ‘Hij weet wat hij doet.’ Scoren is belangrijk? ‘Zolang de kinderen maar blij zijn.’ Nu we het toch over voetbal hebben laten we dit proces vergelijken met een bal. Je schopt er tegenaan en het rolt. Schop je de goede richting in? Dan scoor je. Wij hebben gescoord met deze kinderen.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...