Ik lach wanneer rokers sterven, want wie het laatst lacht, lacht tenminste…

Al grijnzend sta ik te kijken hoe de mannelijke familieleden hem naar beneden laten zakken. ‘Hem’ is in dit geval het ‘stoffelijk overschot’. Een heerlijke benaming die mensen met wijsheid doet realiseren dat uiteindelijk alles om de ziel draait, de rest is overschot. De moeder die ooit stofdeeltjes van haar zoons schouder veegde gooit nu volle scheppen aarde in het graf. M’n grijns is nu van oor tot oor. Nog één kik en ik zou er achter komen of boze blikken van nabestaanden konden doden.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

‘Het begon allemaal toen we de eerste A4 papiertjes uit groep 3 meenamen naar buiten om ze achterin het schoolplein op te roken.’ Deze über korte anekdote vertel ik graag wanneer mijn luchtruim ongewenst en ongevraagd wordt vervuild door een roker. De meeste reageren met: “Wat?! Waren jullie gek ofzo, dat doe je toch niet op die leeftijd?! Als een scheet die te lang is ingehouden explodeer ik in m’n voorgeprepareerde reactie:
We waren toen inderdaad niet gek genoeg om het papiertje met gif te vullen en er ook nog grof geld voor te betalen, zoals sommige van mijn vrienden dat doen.

Ik hou van rokers gek maken. Zoals vragen om een sigaret, om deze daarna meteen op de grond te gooien en er goed op te trappen. Wanneer hij geïrriteerd reageert zeg je iets in de zin van ‘ik heb je net gered van nog meer longschade, een bedankje had wel gemogen hoor.’ Ik heb steeds minder vrienden met slechte gewoontes. Dat krijg je als je gek en irritant bent. Je maakt geen vrienden tussen de rokers als je ze constant herinnert aan de gevolgen van roken. Sterker nog, ik laat mensen zelfs steigeren als ik zeg dat de overheid het roken overal zou moeten verbieden. Vaak wordt ik natuurlijk niet serieus genomen en het standaard tegenargument is dan ook: ‘Ach, mensen zijn slim genoeg om zelf te beslissen. De overheid heeft wel belangrijkere dingen te doen.
Hhm werkelijk? Laten we eens naar de cijfers kijken, vanuit het perspectief dat de overheid haar burgers zou moeten beschermen. In het jaar 2009 stierven maar liefst 19.000 Nederlanders aan de directe gevolgen van roken (RIVM). In datzelfde jaar stierven er ‘maar’ 1.500 Nederlanders door zelfdoding, 683 door verkeersongevallen, 154 door moord en doodslag (CBS). Ook in datzelfde waren er 1.800 alcoholgerelateerde doodsoorzaken. Maar doordat alcohol gerelateerd is aan afhankelijkheid en andere psychische stoornissen is het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers niet zuiver te meten.

Om de ernst van alcoholgebruik niet te onderschatten stelt WHO zelfs dat wereldwijd alcohol meer slachtoffers maakt dan AIDS, tuberculose, of geweld. Rokers kosten de maatschappij maar liefst 6 miljard euro per jaar vanwege de extra ziektekosten!! (Stivoro). Als ik met m’n boerenverstand de cijfers bekijk denk ik maar aan één ding: Investeert de overheid zoveel tijd, energie en geld in snelheidscontroles om zogenaamd levens te redden, terwijl er bijna 28 keer meer mensen sterven door te roken. Volgens Stivoro zouden betere voorlichtingen 13.000 tabaksdoden kunnen voorkomen. 13.000 mensen, Gekkenhuis. Daarnaast publiceerde het medisch vakschrift The Lancet dat wereldwijd 1 op de 100 sterfgevallen te danken is aan meeroken. In Nederland betekent dit duizenden doden per jaar. Bedankt hoor, rokers.

Tijdens het laatste gesprek pakte de vriend, waar dit eigenlijk allemaal om draait, zijn zoveelste peuk en zei meteen: “Vrees niet, jij jouw leven, ik de mijne, vroeg of laat gaan we allemaal een keer dood.” Waarop ik zei: “liever gezond en laat dan vroeg en ziek.” Betweterig wilde hij het onderwerp snel afsluiten met z’n bekende slotzin: “Al zou ik morgen sterven, ik zou er niet om rouwen.” Met m’n compulsieve drang om bij dit soort onderwerpen het laatste woord te hebben zei ik nog: “Oke, dan zal ik niet om je rouwen.” Jij je zin, daar stond ik dan, met m’n goede gedrag en m’n grote grijns. Ik heb het nog zo gezegd, rokertje. Bij iedere roker die ik nu tegenkom denk ik terug aan de vriend en zeg tegen mezelf: “Als ik die rokers net zo lief had als hem, dan zou ik ze allemaal irriteren zoals ik hem heb geïrriteerd. Ik hoop dat die rokende sloebers iemand hebben die hen echt lief heeft en het probleem niet negeert. Het is al snel te laat.”

  • Loading...