Jammer dat de Ramadan alweer voorbij is

Het gevoel kennen we allemaal: “De Ramadan is zo snel voorbij gegaan. Ik kan me de eerste dag dat we begonnen met vasten nog zo goed herinneren, het lijkt net gisteren.” Vanavond is het weer zo ver, de maand Ramadan gaat in. De heilige vastenmaand waarvan we aan het einde zullen zeggen “Jammer dat je ons alweer gaat verlaten” gaat alweer van start.
Turks.nl Redactie

We hoeven er niet omheen te draaien, het moge duidelijk zijn: Dit bericht is er om je bewust te maken van het feit dat de Ramadan op onze deurmat staat en bijna aanbelt. Zoals ieder grote wedstrijd veel mentale voorbereiding en fysieke training vooraf vergt, zo ook zal het verstandig zijn om je voor te bereiden op de Ramadan.

De maand die je als de koning der maanden kunt beschouwen is er één waarvan diens begin barmhartigheid is, het midden ervan vergeving en het einde ervan is vrijwaring van de hel, aldus onze Profeet (vrede zij met hem).

Imam Rabbani (moge Allah tevreden zijn met hem) geeft in zijn meesterwerk Mektoebaat aan dat de Ramadan een maand is die indien goed benut, de zegeningen ervan het hele jaar door ervaren zal worden en indien slecht benut het hele jaar onproductief zal verlopen. Om tot de eerste categorie te behoren volgen hieronder enkele voorstellen om de Ramadan aan het einde van de maand niet gedag te zwaaien, maar juist als een vaste gast in ons huishouden te helpen inschrijven:

0 – Alles begint met dat je eerst even ervoor gaat zitten en gaat nadenken over wat je wil bereiken aan het einde van de Ramadan (bijv. proberen de Koran in het Nederlands te begrijpen).

1 – Stel voor jezelf dagelijkse doelen op die je tijdens de Ramadan zullen helpen dat einddoel te behalen (bijv. met grote concentratie 1 pagina van de Koran in het Nederlands lezen per dag; inderdaad, zo lees je de Koran niet uit tijdens de Ramadan, maar je begint aan dit doel die je tijdens de rest van het jaar kunt afmaken in sja Allah).

2 – Ga vervolgens, om jezelf te forceren realistisch te blijven, voor jezelf het minimum opgeven waaraan je moet voldoen voordat je het vasten gaat breken.

3 – Zorg voor afwisseling in je spirituele voedingsbronnen

4 – Om niet van de mensen te worden die enkel niet eten en drinken, maar om de ware betekenis van het vasten te bereiken, probeer extra waakzaam te zijn dat je ledematen (ogen kijken niet naar haraam, geen vuil woord [inclusief roddel] die je mond heeft verlaten, etc.) ook aan het vasten zijn. Maak een checklist die je aan het einde van de dag af kunt vinken als je denkt dat je organen ook gevast hebben.

5 – Probeer andere mensen (lees: je meest nabije vrienden) mee te krijgen in je goede wensen zodat je samen elkaar kan herinneren aan de afspraken die jullie met jullie zelf gemaakt hebben.

Dit lijstje kan uiteraard aangevuld worden met vele verschillende zaken, echter is de eerste tip (tip nul dus) het belangrijkste, namelijk dat je voor jezelf nagaat wat jouw behoefte is. Mijn doel was alleen maar om op persoonlijk niveau jou vooruit proberen te helpen. Je kunt ook op sociaal niveau je hand naar anderen toereiken, echter is dat niet het doel van dit stuk, maar is dat aan jou overgelaten indien je dat wenst.

Vergeet niet, onze geliefde Profeet (vrede zij met hem) geeft ons de cheat voor succes: “Allah houdt het meeste van jullie gebeden die gecontinueerd worden………. Ook al is het weinig wat je doet.”

Een heel fijne Ramadan toegewenst vol zegeningen, voor persoonlijke advies over hoe je bijvoorbeeld je doelen kunt opstellen of persoonlijke obstakels kunt overkomen ben je van harte welkom om mij een email te sturen op [email protected]

  • Loading...