‘Je eigen stem’

Turks.nl Redactie
Suleyman Demirel met zijn hoed. Ex- premier & pesident
Verkiezingen komen eraan en het theater begint weer. Nee, ik heb het niet over de verkiezingen in Turkije. Ik heb het over de verkiezingen hier in Nederland. De gemeenteraadsverkiezingen. Het ‘Turkse theater’ herhaalt zich hier in Nederland. De ‘Turkse’ kandidaten hebben een Turkse achterban. Het hokjes-denken waar wij eigenlijk tegen zijn veroorzaken we op deze manier zelf.

Trots

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur.  Op lokaal niveau zijn wij als Turken actief, dat is iets positiefs. Genoeg Turkse kandidaten die zich in een ‘Nederlandse partij’ verkiesbaar stellen. Het nieuwe fenomeen is echter dat er zelfs hele Turkse partijen worden opgericht. Inhoudelijk natuurlijk afgestemd op de lokale politiek maar waarom politiek bedrijven vanuit een ‘Turkse partij’. Zijn wij niet waardig genoeg voor een ‘Nederlandse partij’ of is het dat wij ons sterker voelen bij onze eigen soort? Deze vragen zijn relevant maar hier draait het eigenlijk niet om. Mensen met een Turkse achtergrond die verkiesbaar zijn? Ik ben er trots op.

Onbewust

Het onbewuste proces wat wij teweeg brengen door telkens ons eigen volk op te zoeken is gevaarlijk. Door een Turkse partij op te richten bijvoorbeeld plaatsen we onszelf al in een oppositie positie ook al zouden we gaan mogen vormen in de coalitie. Het gedachtegoed om mee te doen in de politieke arena is prima, maar waarom een ‘nieuw team’ oprichten als de ‘huidige teams’ ook open staan voor kandidatuur.

Vergelijken zorgt voor confrontatie

Het politieke spel is eigenlijk te vergelijken met een gevoelig punt in Turkije. Iedereen weet er wel iets van of in ieder geval weet iedereen wel van het bestaan af van politieke partijen die niet zullen worden geaccepteerd. Wat wordt er mee bereikt? Ik ga die conclusie niet trekken. Het onderwerp wat de laatste jaren weer naar voren is gekomen maar nu een beetje op achtergrond is, zijn de Turkse Koerden. Als Koerden zich bij een partij aansluiten dat al bestaat, is dat gelijk geaccepteerd. Als ze een eigen partij oprichten om hun eigen idealen na te streven worden ze gelijk al in een hokje gestopt.

Het is te vergelijken

De vergelijking is heel gevoelig, maar is wel vergelijkbaar met de situatie die wij nu schetsen. Ik heb begrip voor de Turkse mensen die op Turken stemmen, dat respecteer ik ook. Wel beveel ik aan om de inhoud waar de partijen voor staan goed door te nemen. Ik ben persoonlijk absoluut tegen onderscheid in achtergronden. Waarom in hokjes stoppen? Koerden horen bij ons volk in Turkije, zo horen wij ook op dit moment bij het volk in Nederland. Stemmen op een Turk, begrijp ik. Neem wel door waar de partij voor staat waar hij bij zit. Een Turkse partij oprichten? Dat zal ik nooit zien zitten, ik plaats mijzelf liever niet in een hokje. Niemand wilt graag in een hokje zitten terwijl de andere kant bewegingsvrijheid geeft.

  • Loading...