Turks.nl

Tafaddal, geen import imams!

[caption id="attachment_3465" align="alignnone" width="420"]De iPad-imam[/caption]Het oosten, wat schijnt de zon daar toch zo mooi. Nederland, wat is het toch weer zo grijs en grauw. Het oosten, waar er nog sprake is van goede zeden. Nederland, het land van homohuwelijken. Het oosten, waar vrouwen geen auto’s mogen rijden, bloedige sekteoorlogen worden gestreden, er een taboe heerst op seksualiteit en er amper sprake is van vrijheid van meningsuiting. Inderdaad, de ideale broedplaats voor de volgende intolerante, integratieschuw van een imam.

Tenzij, zoals het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) trachtte te doen, er stappen worden gezet om imams op te leiden op eigen bodem. Om het succes van dit soort initiatieven te garanderen, is het belangrijk dat er niet langer imams meer worden geimporteerd of opgeleid in het buitenland. In ieder geval niet volgens het aantal waarmee het nu gebeurt. Het verrast mij daarom ook niet dat onlangs het CMO een brief heeft gestuurd naar een aantal buitenlandse instanties om de werving van jongeren uit Nederland tegen te gaan.

Wellicht ben ik nog te kort af. Niet alle imams uit het buitenland voldoen aan de bovenstaande beschrijving. Hoe dan ook, het blijft een feit dat de dominante denkstructuren in Nederland gewoon heel anders zijn dan in bepaalde Arabische landen. Het is daarom ook heel logisch dat een imam opgeleid in Saoedi Arabië ook deze denkstructuren, die verbonden zijn aan de normen en waarden van het land, gaat overnemen. Zoiets is vragen om problemen omdat wij in Nederland andere normen en waarden hanteren. Niemand kan mij wijsmaken dat het niet-rijden van een auto een noodzaak is die de islam oplegt, maar wel dat het een idee is dat conflicteert met de normen en waarden hier in Nederland. Net wat wij nodig hebben: imams die verder de samenleving polariseren… Bovendien, ten behoeve van de jongeren is het belangrijk dat zij een imam voor zich hebben die de uitdagingen van de Nederlandse samenleving voor hun weet in te kaderen binnen hun geloofsovertuiging. Dit gaat niet lukken tenzij de imam deze samenleving door en door kent en zelf al weet met deze uitdagingen om te gaan! Wat weet een imam, opgegroeid in de bergen of de woestijn, wat een schoolfeestje inhoudt en hoe je hiermee moet omgaan als gelovige moslim(a)?

Misschien ben ik nog steeds te kortaf en hard, maar een ander feit is dat wij als Nederlandse moslims moeten leren op eigen been te staan, wat nooit gaat lukken als wij onszelf de kans niet geven, altijd tegen het oosten opkijken en daar imams opleiden of uit importeren. Wij moeten deze landen niet vereren, het blijft een feit dat het oosten zware tekortkomingen heeft: op het gebied van de economie, rechten en onderwijs. Dit laatste erkennen mensen uit Arabische landen met hun sterke verlangen om naar het westen te gaan en hier bijvoorbeeld de medische wetenschappen te studeren. Echter, wanneer het gaat over religie, meten wij opeens met twee maten en schiet het westen opeens tekort. Vertrouw me, ook hier in het westen weten ze van wanten af wat betreft religiestudies, vooral wanneer het wordt begeleid door moslim docenten.

Het klopt dat een aantal imamopleidingen ten onder zijn gegaan in Nederland, of nog zullen gaan. Maar betekend dit het einde van het verhaal? Nee, zoals wij typisch in het Nederlands zeggen: “Van vallen leert men opstaan.” Er moet goed worden gekeken wat de fouten waren van deze opleidingen, waarna er actief gezocht moet worden naar de oplossingen. Dat wij armoede niet uit de wereld hebben geholpen volgens manier A, wil nog niet zeggen dat het idee van armoedebestrijding niet klopt. Als manier A niet werkt, dan proberen we toch manier B? In ieder geval, wat geen manier is om een constructieve bijdrage te leveren, is aleen maar imams opleiden in het buitenland of deze te importeren…

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl