Verdraagzaamheid: Leefbaar Rotterdam start met pesten van nieuwe Rotterdammers

Ik wist dat het zou gebeuren, maar dat Dries Mosch, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, zo snel de handen uit de mouwen zou steken om nieuwe Rotterdammers te pesten had ik niet verwacht.
Turks.nl Redactie

Terwijl onderhandelaars Eerdmans en Struijvenberg er alles aan doen om D66 binnenboord te houden gaat Mosch voortvarend aan de slag. Dries werd gebeld door een meneer die vreselijke dingen heeft meegemaakt in het leven. Wat hem uiteindelijk naar de telefoon deed grijpen was echter dat er een Turks-Nederlandse vereniging onder zijn woning kwam te zitten. Een Turks-Nederlandse vereniging? Daar wil je toch niet boven wonen? Er wordt geeneens alcohol geschonken. Meneer zou er geen problemen mee hebben als de voormalige bibliotheek op de Zaagmolenstraat zou veranderen in een bruine kroeg of een bar, maar een Turks-Nederlandse vereniging? Nee, dat kan echt niet!

Meneer zou last hebben van de schuivende stoelen. Maar de tram die om de 10 minuten met veel gepiep een bocht maakt richting de Benthuizerstraat? Nee, daar wordt met geen woord over gerept. Dat is niet erg. Zolang het maar geen Turks-Nederlandse tram is.

Dries is natuurlijk gaan praten met de beheerder van de vereniging. Het enige wat de beheerder heeft gezegd in een uitgebreid gesprek is dat meneer mee kan komen kijken naar voetbalwedstrijden. Daar is Dries het dus absoluut niet mee eens. “Dat slaat toch nergens op” zei Dries. “Je gaat toch niet tussen allemaal Turken zitten”. Dries stelde schriftelijke vragen aan het college. Hij vraagt het college om de Turks-Nederlandse vereniging te verhuizen naar een andere locatie.

Vanavond bracht ik een bezoek aan vereniging Versam aan de Zaagmolenstraat. Om te kijken of ik de signalen die worden afgegeven door Dries in de krant kan herkennen. Bij aankomst zag ik drie mannen stilletjes met elkaar spreken. Ongever 10 jongens keken de voetbalwedstrijd Chelsea-Atletico Madrid. Het geluid was nauwelijks te horen. Ik vroeg om een glas thee en raakte in gesprek met de drie mannen. Regelmatige bezoekers van de vereniging, die al 25 jaar in het Oude Noorden zit. In die 25 jaar geen enkele melding van overlast. De bezoekers waren dan ook met stomheid geslagen over het artikel en de schriftelijke vragen van Dries. Een groot rookhol? Duidelijk is dat de buurman niet binnen is geweest. Binnen roken is namelijk verboden.

Wat gebeurt er nu in Rotterdam? De kloof tussen groepen Rotterdammers wordt met de dag groter lijkt het wel. Elk incident wordt aangegrepen om de kloof tussen groepen Rotterdammers nog groter te maken. Wanneer gaan we daarmee stoppen? Wanneer gaan we elkaar weer verdragen? Het had Dries Mosch gesierd als zijn eerste wapenfeit zou gaan over het thema verdraagzaamheid. Of dat hij aan de buurman had uitgelegd dat een gesprek met de bestuurders van de vereniging zo eng nog niet is.

Een moment van stille opwelling: de Turk Arda Turan schiet Atletico Madrid op een 3-1 voorsprong. De Turkse Rotterdammers zijn stilletjes trots op hun landgenoot.