100.000 Syrische kinderen geboren in Turkije

Door | Algemeen

Dat blijkt uit een onderzoek van de Hacettepe Universiteit.

Er zijn anderhalf miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen in Turkije. Samen met de ongeregistreerde vluchtelingen loopt dat mogelijk tot over de twee miljoen. Slechts 14% van hen wonen in kampen. Turkije is thuis voor 42% van alle Syrische vluchtelingen. Libanon staat op de tweede plaats met 29%.

54% van de vluchtelingen zijn onder de 18 jaar, wat neerkomt op zo’n 1,2 miljoen jonge Syriërs. 100.000 daarvan zijn geboren in Turkije. Zo’n 350.000 Syriërs zijn jonger dan 4 jaar.

Turkije doet haar best om een ‘verloren generatie’ tegen te gaan onder de jonge Syriërs. Binnen vluchtelingenkampen krijgen kinderen les in het Turks en in het Arabisch. Buiten de kampen is dat moeilijker: In sommige grote Turkse steden zijn er basisscholen voor vluchtelingen, maar over het algemeen is het onderwijsniveau onder de vluchtelingen schrikbarend. Slechts 10% kan lezen en schrijven. De hoger opgeleide vluchtelingen kiezen ervoor om te vluchten naar andere landen. 

De Turkse overheid werkt aan een centrale onderwijsmethode voor 500 duizend Syrische kinderen. Dat gebeurt met een samenwerking tussen de Turkse noodhulporganisatie AFAD en het ministerie voor onderwijs.

 

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...