Grootste Turkse historicus ooit, Halil İnalcık, overleden

De belangrijkste Turkse historicus ooit, Halil İnalcık, is overleden op 100-jarige leeftijd.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Professor İnalcık werd al enige tijd behandeld in het Ankara Güven ziekenhuis. Op zijn 100ste leeftijd was hij nog steeds bezig met onderzoek. Er waren nog 14 boeken waar hij aan werkte.

İnalcık werd in september 1916 geboren in Ankara als zoontje van Krim-Tataarse vluchtelingen. Hij was een van de eerste studenten die studeerde aan de Taal, Geschiedenis en Geografie-facultiteit aan de Ankara Universiteit.

Na zijn doctorandus doceerde hij aan de Chicago Universiteit, de Bilkent Universiteit en de Universiten van Londen. Hij heeft veel werken achter zich gelaten. İnalcık wordt ook wel de ‘pool van historici’ genoemd.

Ottomaanse Geschiedenis
İnalcık wordt gezien als een onbetwistbare bron wanneer het gaat om de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Bijna alles wat we weten over de eerste periode van het Ottomaanse Rijk, is door hem onderzocht of bevestigd. Hij kwam ook tot de conclusie dat het rijk werd opgericht in 1302, in plaats van 1299. Dat is ook bevestigd door andere historici.

Zijn belangrijkste werken waren onder andere An Economic and Social History of the Ottoman Empire, Devlet-i Aliyye (I, II en III) en Has-Bağçede ‘Ayş u Tarab waarin hij schrijft over hoe Ottomaanse Sultans hun vrije tijd doorbrengen en zich vermaken. Verder was hij auteur in The History of Scientific and Cultural Development of Mankind dat is uitgebracht door UNESCO. Hij is ook opgenomeni in de lijst met 2000 belangrijkste wetenschappers op het gebied van sociale wetenschappen.

In 2002 kreeg hij de Cultuur en Kunst-prijs van het Cultuur en Toerisme Ministerie. In 2011 werd de King Faisal International Prize toegekend aan İnalcık, dat wordt gezien als de Nobelprijs in het oosten. Daarnaast kreeg İnalcık in 2012 de TÜRKSOY eremedaille.

Voor de liefhebbers: de oprichting van het Ottomaanse Rijk door İnalcık: