’24-jaar cel voor HDP-leider Demirtaş’

Selahattin Demirtaş, co-voorzitter van de pro-Koerdische HDP, kan 24 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn rol in de rellen eind vorig jaar waar 35 doden vielen.
Turks.nl Redactie

Het openbaar ministerie in Diyarbakır is een onderzoek begonnen naar Demirtaş. Hij wordt beschuldigd van het bewapenen en provoceren van een deel van het volk tegen een ander deel.

Onschendbaarheid
Demirtaş heeft echter een parlementaire onschendbaarheid. Daardoor kan hij niet vervolgd worden. Het OM kan het parlement verzoeken om de ondschendbaarheid van Demirtaş terug te draaien. Als dat gebeurt, kan hij een celstraf krijgen tot 24 jaar.

Wat gebeurde er?
Op 6 november vorig jaar bracht HDP een verklaring uit, waarin ze iedereen opriepen op straat te gaan tegen de ‘moord in Kobani (Ayn el Arab)’. Iedereen moest in beweging komen; op straat gaan en rellen. Hier werd gehoor aan gegeven. Wat volgde waren grote rellen en vele aanvallen op HüdaPar-aanhangers en de Turkse overheid.

HüdaPar is een Koerdische conservatieve partij. Zij werden door HDP’ers beschuldigd van het steunen van de ISIS.

Resultaat
Tijdens de rellen die na de oproep van Demirtaş tot stand kwamen, kwamen 33 burgers en 2 politiemannen om het leven. 221 burgers en 139 agenten raakten gewond. De slachtoffers waren voornamelijk HüdaPar-bestuurders of hun gezinsleden. Maar ook werden mannen met een baard gedood omdat ze ‘IS’er’ zouden zijn.

Verder werden er 113 gebouwen beschadigd, waaronder scholen. 1.117 voertuigen van de overheid werden zo beschadigd, dat ze niet meer konden worden gebruikt.